Na HRT-u održan prvi ''Filmski brunch"

Na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) održan je prvi ''Filmski brunch (marenda)'', neformalno druženje s medijima, na kojemu su predstavljeni značajniji filmski projekti koji nam slijede u predstojećim mjesecima u programu HRT-a.

Uz mnoštvo filmskih naslova koje HRT nudi na svojima kanalima, subota je na Trećem programu HTV-a rezervirana od 18.00 sati za filmski maraton Od sumraka do zore. Otprilike 5 je filmova isprepleteno uz emisiju Posebni dodaci, a maraton u 18 sati otvara emisija Kokice koja je u studenom proslavila i 600. epizodu emitiranja.

Voditeljica Sandra Bosnar, u emisiji je od samog početka te se prisjetila početaka: KOKICE su kao emisija o filmu koja se obraća mladim filmoljupcima, a zapravo cijeloj obitelji, startale u siječnju 2003. Kao ekipa zajedno smo zamislili emisiju u kojoj će se istodobno predstavljati mladi filmaši koji se u svojim školama, fakultetima i klubovima bave svim filmskim rodovima te gledateljima predstavljati filmovi za djecu, mlade i obiteljsku publiku. Baš kao i sve vezano uz film: festivali, premijere, glazba, knjige i internetski sadržaji. U ovih se šesnaest godina toliko toga dogodilo i promijenilo u filmskoj umjetnosti tako da smo u KOKICAMA zajedno s gledateljima doživjeli čudesna putovanja jednom od najfascinantnijih umjetnosti i zabava. S obzirom da je film tako dinamičan čini nam se da smo uvijek na početku. I to nas jako raduje.


Foto: Dario Njavro

HRT-ove ''Kokice'' jedinstvena su televizijska emisija u Europi i svijetu koja se, tematizirajući filmsku umjetnost, obraća mladim ljubiteljima filma, ali i široj obiteljskoj publici, a prva emisija prikazana je 15. siječnja 2003. I od tada svoje gledatelje upoznaju s mladim filmašima iz filmskih i video-družina u Hrvatskoj, prikazuju njihove radove, donose aktualni kino i video-repertoar, prate filmske revije, festivale i dodjele nagrada te  govore o hrvatskoj kinematografiji. Emisija je jedinstvena i po poticanju pisanja filmskih kritika među djecom i mladima. Voditeljica Kokica je Sandra Bosnar, urednica emisije je Nataša Vukas-Stanojkovski, redateljica Sanja Aničić, a scenarist Boško Picula.

Jedna od dugovječnijih HTV-ovih emisija jesu i Posebni dodaci, koja se obraća ''zahtjevnijoj'' publici i donosi i filmsku kritiku i filmska promišljanja tijekom maratona, a podijeljena je nerijetko u 2 dijela.

Kao posebnu poslasticu možemo najaviti filmske maratone, odnosno autorske večeri najuglednijih hrvatskih redatelja, glumaca, snimatelja i raznih drugih filmaša. Filmašima će biti posvećeni filmski maratoni u kojima ćemo- u suradnji s programskim odjelom Drama - prikazivat njihove televizijske drame i filmove nastale u produkciji HRT-a i Televizije Zagreb. U emisiji Posebni dodaci autori će se prisjetiti okolnosti u kojima su nastajali brojni dragulji našega dramskog programa. Vjerujemo kako će ovakvi programski blokovi, u kojima će svaki film dobiti odgovarajući kulturološki kontekst, postati djela od visoke i trajne javne vrijednosti, najavio je njezin osnivač i filmski komentator  Dean Šoša i premijerno najavio prve domaće autore kojima su maratoni posvećeni: Prvi autori su: Snježana Tribuson i Branko Schmidt!

Kroz emisiju je prodefilirala plejada gostiju, filmskih kritičara, redatelja, glumaca, poput Živorada Tomića, Brune Kragića, Nikice Gilića, Višnje Vukašinović, do Damira Radića, a neki od njih pridružili su se ''brunchu''.


Foto: Dario Njavro

No, najfilmastičnija večer od svih svakako je ona u kojoj Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti dodjeljuje zlatne kipiće po 91. put, a HRT s ponosom ceremoniju Dodjele nagrada Oscar, koja će se održati u noći s 24. na 25. veljače, 2019. prenosi uživo na Prvom programu HTV-a (HRT - HTV1). Iako izvori iz industrije zabave najavljuju kako ovogodišnja dodjela nema voditelja, HRT ima svoje adute - dobro poznati oskarovski trojac: Alemku Lisinski, Boška Piculu i Nenada Korkuta.

Boško Picula nam je otkrio kako godinama doživljava najvažniju filmsku noć u kojoj valja ostati budan: Uz puno vode! i nadodaje: Svečana dodjela Oscara kao zasigurno najpopularnije filmske nagrade na svijetu uvijek je spoj onog najboljeg u američkoj i svjetskim kinematografijama u protekloj godini, zatim natjecanja, neizvjesnosti i uzbuđenja te sjaja koji uvijek prati filmske zvijezde. Tko god voli film i oskarovsko ozračje, a u prilici je ostati budan u noćnim satima, najbolji mu je poticaj za višesatno iščekivanje rezultata upravo jedinstvenost ovog filmskog i televizijskog događaja koji je i dalje najgledaniji TV program u svijetu zabave. Ekipa koja je na HRT-u zadužena za izravan prijenos iz Los Angelesa ima višegodišnje iskustvo rada, dok je s kolegicama i kolegama komentatorima pravo zadovoljstvo probdjeti noć jer je riječ i o filmskoj umjetnosti i o društvu o kojem ti filmovi govore i utječu na njega. Oscar je tako i umjetnost i zabava i politika.


Foto: Dario Njavro

Što bi nas moglo iznenaditi i po pitanju zlatnih kipića, a i na crvenom tepihu ove godine, poznati modni kritičar Nenad Korkut, su komentator prijenosa svečane ceremonije nadodaje kako je to noć puna iznenađenja. O nagrađenim filmovima nakon dodjele govori se još sljedeća dva dana, no o modi s crvenog tepiha priča se rastegne i na mjesec dva, ako ne i na trend kroz čitavu godinu.

Urednica prijenosa nagrade Oscar je Branka Papić koja je na HTV1 nedjeljom u 17.30 sati od 3. veljače najavila još jedno iznenađenje – ciklus filmova Mala ubojstva Agathe Christie (Les Petits Meurtres d'Agatha Christie).

Urednica kanala HTV1 Katja Kušec ističe, kako je emisija Volim Hrvatsku završila prema Planu rada i proizvodnje, te se nada u tom terminu zadržati isti postotak naše publike, ali i privući neke nove obožavatelje Agathe Christie, no favorite za zlatni kipić nije otkrila.

HRT prikazuje ciklus filmova dobitnika Oscara

Urednik kanala HTV2 Tomislav Štengl najavio je ciklus Oscarovaca koji kreće tjedan dana uoči 91. Dodjele nagrade Oscar, svaki dan u 21 sat - dok je urednica HTV3 Vlatka Kolarović, pozdravljajući  prisutne sa zadovoljstvom najavila jedan drugi oscarovski ciklus: A to su filmski kultni filmovi, koji pak nisu dobili zlatni kipić! Izvrtit ćemo 5 naslova poput Vrtoglavice ili Plavog baršuna – u subotu uoči dodjele, u našem Filmskom maratonu ''Od sumraka do zore'', a naravno u studiju se bavimo našim ''oskarovskim luzerima''…

Ističe i da su ljudi emotivno vezani uz HTV3 upravo zbog filmova, i zato je preuzevši funkciju urednice Trećeg kanala pokrenula maraton, ali i ovaj brunch koji će nada se – postati tradicijom, a ne iznimkom.
HRT peti vikend za redom najgledanija televizija

Hrvatska radiotelevizija od početka 2019. prema AGB Nielsen istraživanje medija bilježi rast gledanosti peti tjedan, i to kao najgledanija televizija. Tako je i protekloga vikenda, već peti vikend zaredom, najgledanija televizija (linearni kanali HRT-a) – u subotu (2.veljače, 2019.) bilježi 29,69% ukupnog cjelodnevnog udjela gledanosti, a u nedjelju 27,44% istog.

Pri tomu se ističe i HTV3 na kojemu su gledatelji prepoznali kvalitetu antologijskih dramskih serija poput Malog i Velog mista, Kuda idu divlje svinje, Ča smo na ovom svitu, i posljednjih emitiranih Gruntovčana koju potpisuje urednica Maja Gregl, te HTV 3 bilježi kontinuirani rast udjela u povećanju gledanosti.

PROGRAM FILMSKOG MARATONA ''OD SUMRAKA DO ZORE'' subotom na HTV3

2.veljače, 2019. Filmski maraton nostalgije - uz početak velikog ciklusa Sare Montiel: Prodavačica ljubičica (Sara Montiel, redatelj L.C.Amadori, 1958), U Zmajevom gnijezdu (Bruce Lee, redatelj R.Clouse, 1973), Gang del parigino (A. Delon, redatelj J.Deray, 1977) + emisija Posebni dodaci o Sari Montiel, Bruceu Leeju i Alainu Delonu.
9.veljače, 2019. Filmski maraton ususret ZagrebDoxu - Švedska teorija ljubavi (E.Gandini, 2015), Masterclass Erica Gandinija, Gruzijska priča (N.Kirtadze, 2010) i Zadrži dah (N.Kirtadze, 2014), Masterclass Nino Kirtadze, Masterclass Kim Longinotto
16. veljače, 2019. Maraton ljubavnih klasika (uz Valentinovo) - Sjaj u travi (E.Kazan, 1961), Pismo nepoznate žene (M.Ophuls, 1948), Ljubavna priča (A.Hiller, 1970), Sve što nebo dopušta (D.Sirk, 1955) + emisija Posebni dodaci o ljubavnim filmovima

23.veljače, 2019. Filmski maraton 'Oni nisu dobili Oscar' - Vrtoglavica (A.Hitchcock, 1958), Plavi baršun (D.Lynch, 1986), Paklena naranča (S.Kubrick, 1972), Sredite Cartera (M.Hodges; 1971) + emisija Posebni dodaci o dobitnicima i gubitnicima nagrade Oscar (s naglaskom na velike autore koji njome nikad nisu nagrađeni)

OŽUJAK/TRAVANJ/SVIBANJ i kasnije - Holivudske crne liste i emisija Posebni dodaci o 'lovu na vještice' u Hollywoodu, Filmski maraton Ridleya Scotta, Sportski filmski maraton, Filmski maraton Pabla Larraína, Filmski maraton Yorgosa Lanthimosa, Filmski maraton Alexa Coxa

Na brunchu su uz filmaše bili ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, glavni urednik svih HTV-ovih kanala Bruno Kovačević, urednica HTV1 Katja Kušec, urednik HTV2 Tomislav Štengl, urednica HTV3 Vlatka Kolarović, urednik HTV4 Dražen Miočić, urednica programskog Odjela Kultura Lidija Špiranec, urednica programskog Odjela Drama Zinka Kiseljak, urednik Kulture na Hrvatskom radiju Ivan Žaknić, te HTV-ovi urednici i novinari najavljenih projekata.