Kurdi - Pijuni velikih sila

28. srpnja na HRT – HTV 4 u 22:10 (12)

Četverodijelna dokumentarno-povijesna serija 'Kurdi' daje nam uvid u višeslojni politički, ekonomski i kulturni razvoj identiteta naroda rastrganog među postojećim državama Bliskog istoka.

Od osvještavanja nacionalne ideje, sve do aktualne borbe s "Islamskom državom", pratimo transformaciju naroda koji u više od stotinu godina u pozadini krvavih sukoba iščekuje redizajniranje toga dijela svijeta.

Pijuni velikih sila
Kakav su utjecaj Moskva i Washington imali na Kurde u Iraku i Iranu? Iako ih potiču na stalne pobune protiv matičnih vlasti u Bagdadu i Teheranu, koji pak nad Kurdima provode nesmiljenu represiju, svjetski moćnici ostavit će ih na cjedilu čim im se promijene interesi. Tijekom iračko-iranskog rata 80-ih godina Sadam Husein uz šutnju zapada provodi genocid nad iračkim Kurdima. Epizoda govori o cinizmu svjetske geopolitike i tragediji slabijih.

Scenarij i režiju potpisuju Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin. Snimatelj je Nikola Kuprešanin, montažeri Jan Klemsche i Marin Juranić, a producent Oliver Sertić. Produkcija: Restart za HRT.Dokumentarno-povijesnu seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.