Michael - komedija/film fantastike

19. veljače na HRT2 u 23.55 - američki film MICHAEL, 1996. (12)

Frank Quinlan, novinar čikaškog lista "National Mirror", dobije pismo u kojem ga obavještavaju da se u gradiću u Iowi pojavio anđeo Michael. Frank u to uopće ne vjeruje, no njegov se urednik nada senzaciji. U pratnji lijepe novinarke početnice Dorothy i još jednoga kolege odlazi pronaći Michaela.

I doista, oni pronađu neobičnu osobu koju od anđeoskih svojstava rese samo krila, ali koja se ne ponaša prema ustaljenim predodžbama o anđelima. Kad krenu s Michaelom u Chicago, Michael počinje opovrgavati njihove sumnje.

Realiziran prema poznatom motivu nadnaravnog bića koje se upleće u ljudske sudbine i koje ljude čini boljima, film Michael je inovativan zbog toga što naslovnog junaka pretvara u tipičnoga, sitnim porocima sklonoga veseljaka. Bitno u tom modelu ipak ne izostaje, cinični Frank će se promijeniti i zaljubit u Dortohy.

Film je okupio reprezentativnu glumačku ekipu: uz vrlo popularnoga Johna Travoltu, nastupaju još poznati karakterni glumac William Hurt (Tjelesna strast, Poljubac žene pauka, Slučajni turist), jedna od najljepših američkih glumica Andie MacDowell (Zelena karta, Četiri vjenčanja i sprovod) te britanski glumac Bob Hoskins (Mona Lisa) u ulozi euforičnoga urednika.

Redateljica ostvarenja je Nora Ephron.