Pregovarač - akcijsko-kriminalistički film

25. svibnja na HRT - HTV 2 u 21 sat (12)

Čikaški policajac Danny Roman nebrojeno je puta uspio spasiti taoce zahvaljujući svojim pregovaračkim vještinama. Jednog mu dana partner otkrije da u njihovoj postaji ima korumpiranih policajaca koji u dogovoru s članovima Unutarnje kontrole potkradaju mirovinski fond.

Te večeri Danny pronađe svog partnera ubijenog, a ubrzo sazna da je upravo on glavni osumnjičeni za ubojstvo. Nakon što je završilo ispitivanje u zgradi Unutarnje kontrole, Danny optuži inspektora Niebauma da je umiješan u potkradanje fonda i odgovoran za ubojstvo njegova partnera. Kad Niebaum odbije komentirati te optužbe, Danny pribjegne sili te zadrži inspektora i još nekoliko prisutnih, pod prijetnjom oružjem. Zgradu uskoro okruže policija i novinari, no Danny ne želi pregovarati s policajcima iz svoje postaje. Svoje će zahtjeve iznijeti jedino pred Chrisom Sabianom, pregovaračem iz drugog dijela grada.

"Pregovarač" se može svrstati u red filmskih ostvarenja akcijsko-kriminalističke strukture s naglašenim psihološkim kontekstom prezentiranim kroz kalvariju glavnoga lika, kao što su "John Q" i "Bjegunac". I u "Pregovaraču" je pojedinac stjeran u kut i nije spreman na kompromis.

U takvoj se emocionalno zahtjevnoj ulozi izvrsno snašao Samuel L. Jackson (Pakleni šund, Neslomljivi) dojmljivo dočaravši transformaciju glavnoga lika. Jednako je dobru interpretaciju pružio oskarovac Kevin Spacey (Privedite osumnjičene, Vrtlog života), a u impresivnom ansamblu sporednih glumaca ističu se David Morse i Paul Giamatti.

"Pregovarač" (THE NEGOTIATOR, 1998.) je 1999. nominiran za nagradu Saturn američke Akademije za znanstveno-fantastične, fantastične i horor filmove u kategoriji najboljeg akcijskog, pustolovnog ili triler filma.

Scenaristi američkog filma su James DeMonaco i Kevin Fox, a redatelj F. Gary Gray.