Kurdi - Bitka za Rožavu

25. veljače na HRT1 u 20.05 - dokumentarna serija Kurdi

Četverodijelna dokumentarno-povijesna serija 'Kurdi' daje nam uvid u višeslojni politički, ekonomski i kulturni razvoj identiteta naroda rastrganog među postojećim državama Bliskog istoka.

Od osvještavanja nacionalne ideje, sve do aktualne borbe s "Islamskom državom", pratimo transformaciju naroda koji u više od stotinu godina u pozadini krvavih sukoba iščekuje redizajniranje toga dijela svijeta.

Bitka za Rožavu

Kakvu ulogu Kurdi imaju u kaosu u koji je Bliski istok bačen nakon američke invazije na Irak i izbijanja sirijskog građanskog rata? Sirijski i irački Kurdi bore se za goli život protiv fundamentalista ISIL-a. U Turskoj Recep Tayyip Erdoğan započinje mirovni proces s PKK-om, koji propada uz novi ciklus nasilja. U kurdskim krajevima sjeverne Sirije, "Rožavi", započinje libertarijansko-socijalistički eksperiment slijedeći Öcalanovu ideju "demokratskog konfederalizma".

Uključivanjem SAD-a, Rusije i svih regionalnih sila rat u Siriji postaje nalik na Treći svjetski rat. Iako Kurdi stječu simpatije svijeta zbog uloge u porazu ISIL-a, referendum o nezavisnosti iračkih Kurda propada zbog otpora susjeda i velikih sila. Kako je završilo "kurdsko stoljeće" i kako izgleda neizvjesna budućnost ovog naroda tragične povijesti?

Scenarij i režiju potpisuju Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin. Snimatelj je Nikola Kuprešanin, montažeri Jan Klemsche i Marin Juranić, a producent Oliver Sertić. Produkcija: Restart za HRT.