Glazbeni dani HRT-a 2019. i Dora 2019. u Opatiji

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Grad Opatija će od 14. do 16. veljače u Opatiji ugostiti najveći TV i radijski spektakl godine: trodnevnu svečanost glazbe - Glazbene dane HRT-a 2019. - Opatija, čija je kruna završni spektakl Dora 2019.,  ove subote, 16. veljače - kada će, prvi put nakon 2010. godine, na svom Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) i Drugom programu Hrvatskog radija (HRA 2) izravno iz Opatije u 20:05, prenositi Izbor hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije, dugoočekivanu Doru 2019.Za taj svoj najveći ovogodišnji spektakl izvan matičnih studija na Prisavlju, HRT je angažirao maksimalne i sve raspoložive tehničke resurse - pa će tako, primjerice, za izravan prijenos Dore iz opatijske dvorane Marino Cvetković, gdje će nastupiti 16 finalista Dore 2019., koristiti najmodernija HD reportažna kola sa 10 kamera, dvije kamere s linkom, 2 male motion kamere, svu raspoloživu scensku tehniku, robotske sustave za kamere-autodolly, 2 krana, interaktivnu grafiku, lasere, dronove, kao i SNG kola sa tri kamere za izravna uključenja iz Opatije u HRT-ove programske sadržaje.

O zahtijevnosti prijenosa spektakla Dore iz Opatije govori i podatak kako će se samo u dvorani Marino Cvetković, koja će u subotu 16. veljače ugostiti Doru 2019., koristiti ukupno 200 m2 led ekrana 2 i 4 mm razmaka dioda, uz najmoderniji 40 m2 led pod za projiciranje videomaterijala, a svu je opremu u Opatiju dopremilo dvadesetak kamiona i šlepera - jer je riječ o ukupno pedesetak tona scenske, zvučne, tv i tehničke opreme.

Što se tiče ljudskih resursa, bit će angažirano oko 150 HRT-ovih djelatnika koji opslužuju sve segmente proizvodnje programa Dore 2019, odnosno tri izravna televizijska i radijska prijenosa, kao i sva uključenja i popratne emisije, poput primjerice emisija Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska i Dnevnik HTV-a na HTV1 - ispred i iza kulisa Glazbenih dana HRT-a u Opatiji - kao i posebne emisije Špica, riva, korzo, koja će se u subotu na HTV2 u 12:43 emitirati uživo upravo iz Opatije.

Svi oni pružat će podršku popularnim HRT-ovim licima koje će gledatelji vidjeti na malim ekranima, a riječ je o voditeljima Dore 2019. - Mirku Fodoru, uz njegove dvije šarmantne suvoditeljice, Ivi Šulentić i Jeleni Glišić Lešić, a koji će nas voditi kroz nastupe natjecatelja (kao i glasovanje žirija i publike putem televotinga) na Dori 2019. A to su (prema redoslijedu izvođenja):

1. Vrijeme predaje - Bojan Jambrošić & Danijela Pintarić
2. Tell me - Jelena Bosančić
3. Nisam to što žele - Kim Verson
4. Ne postojim kad nisi tu - Jure Brkljača
5. Don't give up - Beta Sudar
6. Tebi pripadam - Lea Mijatović
7. Back to that swing - Gelato sisters
8. Brutalero - Luka Nižetić
9. All i really want - Elis Lovrić
10. Indigo - Domenica
11. The dream - Roko
12. Redemption - Ema Gagro
13. Tek je počelo - Lidija Bačić Lille
14. Tower of babylon - Lorena
15. I believe in true love - Bernarda
16. In the shadows - Manntra
Šesnaest ponajboljih pjesama i njihovih izvođača – koje je u konkurenciji od gotovo 170 pjesama pristiglih na javni natječaj HRT-a – izabrao sedmeročlani Stručni ocjenjivački sud, borit će se za prestižnu statuu Dore Ivice Propadala, a koja će im donijeti put u Tel Aviv u kojem će na Eurosongu 2019. braniti boje Hrvatske.
Poslušajte isječke pjesama s Dore 2019.!

O pobjedniku koji će predstavljati Hrvatsku u Izraelu odlučuju ocjenjivački sudovi smješteni u osam HRT-ovih centara, Studiju Vukovar i u Zagrebu, te televizijski gledatelji svojim pozivima putem televotinga, odnosno SMS porukama. Ocjenjivački sudovi i publika pobjednika biraju u omjeru 50:50, a u slučaju izjednačenog rezultata, odlučujući će glas imati - publika.Doru će otvoriti Franka pjesmom Crazy, s kojom nas je lani predstavljala na Euroviziji, a izvest će još dvije svoje uspješnice. Zvijezda show programa bit će Vanna, koja nas je 2001. također uspješno predstavljala na Pjesmi Eurovizije sa skladbom Strings of My Heart.

U show programu, nakon što čujemo svih 16 natjecatelja, nastupit će Mia Negovetić, mlada i već vrlo uspješna pjevačica iza koje su zapažena gostovanja u Americi, te Dino Jelusić, uzdanik A strane i jedini naš pobjednik Dječjeg Eurosonga. Zajedno će izvesti medley Dorinih uspješnica u aranžmanu Olje Dešića.
Udaraljkaški sastav Sudar Percussion izvest će skladbu Stardust Jean-Michela Jarrea i Armina van Buurena.

Podsjetimo i da će Hrvatska nastupiti u drugoj polufinalnoj večeri Izbora za pjesmu Eurovizije, koja je na rasporedu 16. svibnja u Konvencijskom centru u Tel Avivu.

Hrvatska u drugom polufinalu

Urednica Dore je Uršula Tolj, a zahtjevnu režiju HTV spektakla potpisuje Ivan Miladinov.


Dora je, dakako, vrhunac trodnevnih glazbenih događanja HRT-a u Opatiji ovog tjedna, a otvorit će ih izravni prijenosi na HTV1 i HR2 u 20:05 - Gala koncerta Simfonijskog orkestra HRT-a na Valentinovo, 14. veljače u Dvorani Gervais, pod ravnanjem maestra Roberta Farkasa, laureata Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata koje nosi ime Lovre pl. Matačića, koji je rođen na riječkom Sušaku točno na Dan zaljubljenih prije 120 godina.


Simfonijski orkestar HRT-a (Foto: Domagoj Kunić)

Stoga će HRT-ovi simfoničari prigodno izvesti i Smetaninu Vltavu, jedan od zaštitnih znakova repertoara Lovre plemenitog Matačića. A kako su u miru, ljepoti i glamuru Opatije uživali mnogi slavni gosti, među kojima i skladatelji poput Lehara, Mascagnija, Puccinija... u njihovim neodoljivim arijama Simfonijskom orkestru HRT-a pridružit će se i prvakinja Opere HNK u Rijeci, sopranistica međunarodnog ugleda Kristina Kolar. Voditelj prve večeri je Robert Ferlin, zaštitni znak Hrvatskog radoija - Radio Rijeke, te dobitnik Zlatnog Stdija za Najbolji glas godine.

Potom slijedi - u petak, 15. veljače u 20:05 iz iste opatijske Dvorane Gervais, također u izravnim prijenosima na HTV1 i HR2 - veličanstven koncert Jazz orkestra HRT-a s gostima u izravnim prijenosima na HTV 1 od 20:05 sati.


Jazz orkestar HRT-a

Na rasporedu su Opatijske serenade, nova generacija, pa će uz iskusne glazbenike - kao što su Elvis Stanić, Jacques Houdek, Nina Kraljić, Marko Tolja i Damir Kedžo, nastupiti i predstavnici novije generacije mladih glazbenih snaga - Antonela Doko, Marko Kutlić i Iva Gortan. Voditeljica druge večeri je Daniela Trbović, a scenarist legendarni Vojo Šiljak. Redatelj oba koncerta iz Dvorane Gervais je Danko Volarić.

Za potrebe izravnih prijenosa dvaju koncerta iz Dvorane Gervais, HRT je angažirao HD reportažna kola sa 6 kamera, tonska kola radija, linkove za direktan prijenos, dronove, 32 rasvjetna uređaja efekt rasvjete uz oko 150 djelatnika.

A tijekom Glazbenih dana HRT-a na Drugom programu Hrvatskoga radija dnevno će biti emitirano čak 7 sati programa uživo iz Opatije, uključujući i prijenose sve tri glazbene večeri. Specijalni programa Dani HRT-a na Drugom programu Hrvatskoga radija emitirat će se u četvrtak i petak od 14 do 18 sati, te u subotu od 12.35. do 15 sati. Voditelji emisija, javljanja uživo su: Frano Ridjan, Zlatko Turkalj, Monika Lelas, Nataša Mikas, Sabina Jaganjac, Dinko Komadina i Davor Medaković
 
Uz Drugi program Hrvatskoga radija događanja iz Opatije bit će emitirana i u programima:
HRT – HR 1 (kroz informativni program / Jutarnja kronika i Dnevne novosti), HRT - Radio Rijeke i HRT – Radio Sljemena.

Recimo i to da je voditelj projekta Glazbenih dana HRT-a 2019. - Opatija (kao i voditelj hrvatske delegacije na Eurosongu 2019. u Izraelu) Željen Klašterka, a scenograf Glazbenih dana HRT-a u Opatiji Igor Juras.Trodnevnu svečanost glazbe pratite i preko multimedijske usluge HRTi.