Glazbeni dani HRT-a - Gala Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a

14. veljače na HRT1 u 20.05

Trodnevnu svečanost glazbe koju Hrvatska radiotelevizija priređuje u Opatiji od 14. do 16. veljače otvorit će Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije u jednom od svojih najkomunikativnijih izdanja, a okrunit će je Dora, izbor hrvatske pjesme za Eurosong.

Datum i lokacija ponudili su neiscrpan izvor nadahnuća za gozbu sastavljenu od samih delikatesnih zalogaja klasične glazbe. U povodu Valentinova najljepšim opernim i baletnim brojevima proslavit će se ljubav - sila koja pokreće čovječanstvo i nadahnjuje umjetnost kroz stoljeća.

Upravo na Dan zaljubljenih prije 120 godina rođen je na obližnjem Sušaku Lovro pl. Matačić. U čast legendarnog maestra dirigentsko vodstvo koncerta povjereno je Róbertu Farkasu, laureatu Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata koje nosi Matačićevo ime, a koje se u Zagrebu održava svake četiri godine. Maestro Farkas, koji je na Matačićevom natjecanju ovjenčan i posebnom nagradom Simfonijskog orkestra HRT-a, izvest će Smetaninu Vltavu, jedan od zaštitnih znakova repertoara Lovre pl. Matačića.Na činjenicu da je Opatija sagrađena kao elitno austro-ugarsko turističko odredište podsjetit će glazba Johanna Straussa mlađeg na koju se plesalo u carskoj prijestolnici, ali, lako je zamisliti, i u monarhijskoj oazi na Kvarneru.
U miru, ljepoti i glamuru Opatije uživali su mnogi slavni gosti među njima i skladatelji poput Lehara, Mascagnija, Puccinija... Njihova glazba zazvučat će u gradu u kojem su se nekad odmarali i provodili, a možda i nalazili inspiraciju. U izvedbi neodoljivih arija Franza Lehara i Giacoma Puccinija Simfonijskom orkestru HRT-a pridružit će se prvakinja Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Rijeci, sopranistica međunarodnog ugleda, Kristina Kolar.

Domaćin koncerta, Simfonijski orkestar, iskoristit će ovu prigodu i najaviti proslavu 90. godine djelovanja koja se navršava upravo 2019. Peti najstariji radijski orkestar u Europi, ponos HRT-a kao javnog medijskog servisa, pokazat će koliko žara i ljubavi posvećuje hrvatskoj glazbi kao svojoj glavnoj repertoarnoj preokupaciji, izvedbom Plesa bakantica iz opere Amfitrion Borisa Papandopula, barda koji je velik dio života proveo upravo u Opatiji.Potpurijem "Viva amor!" koji je pripremio Krešimir Seletković Orkestar će pod ravnanjem maestra Farkasa najpoznatijim klasičnim temama Wagnera, Berse, Mahlera, Čajkovskog, Hačaturjana,Prokofjeva, Rimski-Korsakova i Bernsteina oslikati pravu ljubavnu priču, od početnog ljubavnog zanosa, preko većih ili manjih bura i neverina do konačnog smirenja u luci zajedničkog života.

Večer za pamćenje zaokružit će pojava Ozrena Grabarića, glumca koji je odnio pobjedu nad ostalim slavnim dirigentima - amaterima koji su se usudili stati ispred Simfonijskog orkestra HRT-a u prvoj sezoni emisije Maestro. Kroz program prve večeri vodit će nas zaštitni znak Hrvatskog radija - Radio Rijeke Robert Ferlin.

Osim na Prvom programu HTV-a prijenos koncerta iz opatijske dvorane "Drago Gervais" može se pratiti i na Drugom programu Hrvatskog radija te putem platforme HRTi.Program:
Johann Strauss ml.: Uvertira opereti Šišmiš (ulomak)
Franz Lehar: Meine Lippen iz operete Giuditta
Pietro Mascagni: Intermezzo iz opere Cavalleria rusticana
Giacomo Puccini: O mio babbino caro - arija iz opere Gianni Schicchi
Bedřich Smetana: Vltava (ulomak)
Boris Papandopulo: Ples bakantica iz opere Amfitrion
Viva amor! - potpuri najpoznatijih tema sastavio Krešimir Seletković
Vittorio Monti: Csárdás

Izvršna urednica: Ivana Kocelj
Urednice: Romana Nemčić i Ariana Jandrić
Producenti: Darko Vulić i Jurica Bošković
Scenograf: Igor Juras
Redatelj: Danko Volarić