Ciklus Sfumato donosi najljepše zborske skladbe stvarane na obalama Dunava

Prvi ovogodišnji koncert Zbora HRT-a iz ciklusa Sfumato održat će se 19. veljače u 20 sati  u Hrvatskom glazbenom zavodu. Koncert donosi najljepše zborske skladbe stvarane na obalama Dunava, a Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem šef-dirigenta Zbora Mađarskog radija, Zoltána Pada izvest će glazbu Liszta, Brahmsa, Kodályja te suvremenih mađarskih i rumunjskih skladatelja.

U proljeće 1838., za vrijeme boravka u Veneciji, Franz Liszt čuo je za katastrofalne poplave u tadašnjoj Pešti; Dunav se izlio iz korita i poplavio velike površine Mađarske, uništavajući naselja i usjeve. Liszt je ubrzo otputovao u Beč i održao deset spektakularnih pijanističkih recitala čiji je prihod namijenio za pomoć žrtvama poplava, povezavši glazbom, i u toj velikoj krizi, dvije prijestolnice.

Dunav i glazba i danas su neodvojivi dio Beča i Budimpešte, njihova poveznica i točka susreta; od Liszta i Johannesa Brahmsa, preko Zoltána Kodálya do suvremenih mađarskih (Jószef Karai, Márton Levente Horváth)i rumunjsko-mađarskih skladatelja (György Orbán, Levente Gyöngyösi), na valovima Dunava stižu nam uglazbljenja tekstova Starog zavjeta, luteranskih korala, Danteova Raja, Friedricha Rückerta, češke i mađarske narodne poezije...

Ulaznice su u prodaji na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda. Koncert ide u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.