Roko i pjesma ''The Dream'' - pobjednici Dore 2019.!

Hrvatsku će na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije u Izraelu predstavljati Roko sa skladbom ''The Dream''!

''Izvan sebe sam, Isuse Bože, hvala Ti!'' - prve su emocije, uz suze radosnice, koje su izašle iz mladog pjevača Roka, kojemu san postaje java - jer počinje odbrojavanje za nastup na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije od 14.-18.5.2019., a Roko će Hrvatsku predstaviti u drugom polufinalu 16.5.2019. u Izraelu.

Statuu Dore, rad umjetnika Ivice Propadala, uručio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, a veleposlanik države Izrael u RH Ilan Mor prenio je srdačne pozdrave iz Tel Aviva, u ime izraelskog naroda te zaželio sreću upravo u Izraelu na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije.

"Nakon svega što smo vidjeli i čuli putem izravnih prijenosa i uključivanja u program HRT-a tijekom minula tri Glazbena dana HRT-a 2019. iz Opatije, a posebno nakon spektakularne završnice Dore 2019., možemo biti zadovoljni i ponosni što uspjeli vratiti sjaj hrvatskoj kuturi i glazbi koja im i pripada. Stoga i ovim putem uime HRT-a zahvaljujem našem domaćinu, Gradu Opatiji, svim izvođačima i autorima Dore, orkestrima HRT-a, realizatorima i svima koji su sudjelovali u realizaciji tog velikog projekta, ovogodišniih Glazbenih dana HRT-a 2019. - Opatija" - poručio je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

Na pobjedničkoj pressici, održanoj odmah po završetku Dore 2019., na samoj pozornici, pobjednik
Roko Blažević nije mogao skriti svoje uzbuđenje i veselje, iako je i sam priznao da još nije svjestan svega.
Priznao je da mu je Izrael već u mislima ali i da nema straha uz svoju ekipu koja ga je bodrila i pratila sve
ovo vrijeme te im je na tome posebno zahvalio.

Skladatelj pjesme, te koautor teksta Jacques Houdek priznao je kako se u jednom trenu glasovanja doista
prepao koliko god je vjerovao u pobjedu te je na trenutak posumnjao da je njihov san dostižan. No, presretan je što će ponovno na Euroviziji iako ovaj put neće stati na samu pozornicu.

Voditelj HRT-ove delegacije za Eurosong, Željen Klašterka potvrdio je da će i ovaj put HRT dati sve od sebe
da predstavljanje Hrvatske na Pjesmi Europe prođe što bolje.

Struka i gledatelji složni oko pobjednika

Najprije su pročitane odluke žirija iz 8 HRT-ovih centara i 2 žirija iz grada Vukovara i Zagreba - pri čemu su bodovi raspoređeni:

12 za pjesmu 'The Dream', 10 bodova za pjesmu 'Tower of Babylon', dok je na trećem mjestu s 8 bodova ''All I really want''. 

Vicko Dragojević je u ime dubrovačkog žirija objavio prvih 12 bodova pjesmi 'The Dream' Roko, a prvih je 10 bodova dobila Elis Lovrić, zatim se iz Šibenika javila Sanja Jurišić -  'Tower of Babylon' i Lorena osvojili su 10 bodova, a maksimalnih 12 bodova Elis Lovrić, zatim je glasove osječkog žirija  najviše, 12 bodova, 'Redemption', a Elis Lovrić 10 bodova, Jana Radić predstavila je odluku pulskog žirija - 12 bodova Elis Lovrić, dok je 'Brutalero' Luke Nižetića osvojio 10 bodova, zatim je odluku riječkog žirija Nikolina Tomljanović (Eni) 12 bodova 'The Dream' Roko, 10 bodova 'In the shadows' Manntra, splitski žiri 12 bodova dao je Roku za pjesmu ''The Dream'', a 10 bodova ''Tower of Babylon'' Loreni, zadarski žiri - 12 bodova dodijelio je grupi Manntri, a Bernardi 'I believe in true love' 10 bodova, Zsa Zsa je pročitala odluku čakovečkog žirija - 12 bodova dodijelili su pjesmi 'Don't give up' Bete Sudar, a 10 bodova 'Redemption', iz Vukovara javio se Pero Galić - a žiri je 12 bodova dao za 'I believe in true love' Bernardi, a 10 bodova Kim Verson, posljednji žiri je Remi iz grupe Elemental i zagrebački žiri dodijelio je 12 bodova pjesmi 'Brutalero', a Loreni 10 bodova.

Dora 2019. - pobjednik je Roko Blažević s pjesmom "The Dream"!

Glasovi publike u zbroju donijeli su: najiščekivanijih 12 bodova pjesmi 'The Dream' - Roko, te 10 bodova pjesmi 'Brutalero' Luke Nižetića, 8 bodova najmlađoj sudionici Loreni i pjesmi 'Tower of Babylon'.

Prve dojmove gledatelji su mogli vidjeti u Dnevniku 3 Hrvatske radiotelevizije, Hrvatskom radiju, a službena konferencija za medije održana je u dvorani Marino Cvetković - te je prenijeta i na službenim stranicama Dore.

16 izvođača nastupilo je ovim redoslijedom:
1. Vrijeme predaje - Bojan Jambrošić & Danijela Pintarić
2. Tell me - Jelena Bosančić
3. Nisam to što žele - Kim Verson
4. Ne postojim kad nisi tu - Jure Brkljača
5. Don't give up - Beta Sudar
6. Tebi pripadam - Lea Mijatović
7. Back to that swing - Gelato sisters
8. Brutalero - Luka Nižetić
9. All i really want - Elis Lovrić
10. Indigo - Domenica
11. The dream - Roko
12. Redemption - Ema Gagro
13. Tek je počelo - Lidija Bačić Lille
14. Tower of babylon - Lorena
15. I believe in true love - Bernarda
16. In the shadows - Manntra

Doru je otvorio Sudar Percussion, zatim Franka pjesmom ''Crazy'', s kojom nas je lani predstavljala na Euroviziji, a za vrijeme zbrajanja glasova gledatelja, publike i glasova žirija, nastupila je Vanna, koja nas je 2001. također uspješno predstavljala na Pjesmi Eurovizije sa skladbom "Strings of My Heart". Nastupili su i Mia Negovetić, mlada i već vrlo uspješna pjevačica iza koje su zapažena gostovanja u Americi, te Dino Jelusić, uzdanik A strane i jedini naš pobjednik Dječjeg Eurosonga.

Urednica Dore je Uršula Tolj, a zahtjevnu režiju HTV spektakla potpisuje Ivan Miladinov.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Grad Opatija od 14. do 16. veljače organizirali su i ostvarili najveći televizijski i radijski spektakl godine - trodnevnu svečanost glazbe - "Glazbene dane HRT-a 2019. - Opatija", čija je kruna završni spektakl "Dora 2019." koja se vratila nakon 8 godina na opatijsku rivijeru.

Za to je izvan matičnih studija na Prisavlju HRT angažirao maksimalne i sve raspoložive tehničke resurse - najmodernija HD reportažna kola sa 10 kamera, dvije kamere s linkom, 2 male motion kamere, svu raspoloživu scensku tehniku, robotske sustave za kamere-autodolly, 2 krana, interaktivnu grafiku, lasere, dronove, kao i SNG kola sa tri kamere za izravna uključenja iz Opatije u HRT-ove programske sadržaje.

Tijekom Glazbenih dana HRT-a na Drugom programu Hrvatskoga radija dnevno je emitirano čak 7 sati programa uživo iz Opatije, uključujući i prijenose sve tri glazbene večeri.

Voditelji emisija, javljanja uživo su: Frano Ridjan, Zlatko Turkalj, Monika Lelas, Nataša Mikas, Sabina Jaganjac, Dinko Komadina i Davor Medaković.

Recimo i to da je voditelj projekta "Glazbenih dana HRT-a 2019. - Opatija" (kao i voditelj hrvatske delegacije na Eurosnogu 2019. u Izrealu) Željen Klašterka, a scenograf Glazbenih dana HRT-a u Opatiji Igor Juras.

Hrvatska radiotelevizija čestita svim natjecateljima, a našem predstavniku Roku i njegovom autorskom timu želi - sreću u Izraelu!