Građanin broj 4

19. rujna na HRT – HTV 2 u 20:05

Dobitnik Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film. Priča o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e, čovjeku koji je otkrio skandal o tome kako je Nacionalna služba sigurnosti SAD-a (NSA) nezakonito prisluškivala građane.


Ovaj dokumentarni triler čija priča započinje anonimnim mailom, a nastavlja se odlaskom u Hong Kong i brojnim sastancima s čovjekom kojeg je u kratkom vremenskom periodu upoznala cijela Zemlja, ne samo da pokazuje opasnosti vladinog nadzora nego vas tjera da ih osjetite na vlastitoj koži.

Nakon gledanja filma nikada više nećete na isti način gledati na telefon, e-mail, kreditnu karticu, web preglednik ili Facebook profil.

Festivali i nagrade: nagrada Američke filmske akademije u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma; BAFTA - najbolji dok. film; Udruga redatelja - nagrada za iznimno redateljsko postignuće u dokumentarizmu; Outstanding Directorial Achievement in Documentary; Independent Spirit Awards - najbolji dok. film; London Critics Circle Film Awards - dok. film godine; Satellite Awards - najbolji dok. film te još 26 nagrada na svjetskim festivalima.

Redateljica filma je Laura Poitras. 

Laura Poitras je autorica dokumentarnih filmova, novinarka i umjetnica. Njezini su filmovi premijerno prikazivani na festivalima diljem svijeta, a kao i njezini novinarski radovi, osvajali su brojne nagrade uključujući Peabody te nominacije za Oscara i Emmyja. My Country, My Country (2006.) bavi se ratom u Iraku, a nominiran je za Oscara, Nagradu Independent Spirit i Emmyja. The Oath (2010.), o Guantanamu, osvojio je nagradu za kameru na Sundanceu, nagradu dokumentarnog žirija na Filmskom festivalu u Edinburghu i Nagradu Gotham za najbolji dokumentarni film.

Ova dva filma čine prva dva dijela njezine trilogije o Americi nakon 11. rujna, a posljednji film iz trilogije je CITIIZENFOUR. Poitras predaje film na sveučilištima Duke i Yale.

Njezina izvješća o NSA, prema dokumentima koje je dobila od Edwarda Snowdena, doprinijela su Pulitzerovoj nagradi za javnu službu koja je dodijeljena Guardianu i Washington Postu. Osvojila su i Nagradu George Polk, Medalju Međunarodnog udruženja izvjestitelja i urednika, te Nagradu Ridenhour. Godine 2014. osvojila je i nagradu Courage Under Fire Međunarodnog dokumentarnog udruženja. S Glennom Greenwaldom i Jeremyjem Scahillom osnovala je informativnu stranicu The Intercept.