Živi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj

2. srpnja na HRT – HTV 1 u 21 sat

Posavci, hladnokrvnjaci i međimurski konj - posljednji čuvari pašnjaka

Hrvatske posavce, međimurskog konja i hrvatskog hladnokrvnjaka povezivao je težak rad. Danas sve tri vrste vode zajedničku bitku za opstanak. Priču počinjemo uz slijev rijeke Save i Lonjsko polje gdje žive vrijedni i mirni hrvatski posavci. Boravak u prirodi je vrlo važan, osim što svojom ljepotom krase pašnjake, oni vrlo vrijedno s ostalim životinjama rade na održavanju vegetacije zaštićenih područja.

Mnogi pašnjaci pretvorili bi se u šikare da nema konja koji obrste travu i korov. U današnje vrijeme hladnokrvnjaci se najčešće uzgajaju za prodaju u mesnoj industriji. Uzgajivači opisuju hrvatskog hladnokrvnjaka kao mirnog, poslušnog i vrlo vrijednog konja koji bi se u današnje vrijeme mogao koristiti posebno u turističke svrhe, gdje bi mogao pokazati svu svoju ljepotu.

Međimurski konj je najugroženija pasmina u Hrvatskoj. Ostalo ih je točno 37 i njihova je sudbina neizvjesna. Služio je ljudima u trgovini, putovanjima, vukao tramvaje u Budimpešti, Beču, Zagrebu i Osijeku, a sada vodi najtežu borbu za opstanak. Spasiti jednog konja ne znači samo spasiti jedan život, nego stvoriti još mnogo života. To vidimo na primjeru spašene kobile koja sada ima mnogobrojno potomstvo.

Autor i redatelj ostvarenja je Damir Janeček, stručni suradnik: dr. sc. Mato Čačić, redatelji Damir Janeček i Sandra Basso, scenaristi Damir Janeček, Ivana Gudelj, Sandra Basso, montažerka Ana Štulina, direktori fotografije Srđan Šarić i Dragan Šiša, producentice Sandra Basso i Vesna Banović, a urednica Marijana Podgorelec.

Produkcija: Kombinat industrija za HRT, 2018.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj je videoteci i dostupna.