Živi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj

18. rujna na HRT – HTV 1 u 21:30

Lipicanci - ponos slavonskih ravnica

Priča o lipicancima je priča o prilagodbi, ratovima, zbjegovima, pripadanju, uspjehu i preživljavanju. Postali su dio tradicije iako nisu izvorna hrvatska pasmina. Lipicanci su se prilagodili prostoru i načinu života na kojem su se zatekli pa su od prelijepog paradnog konja postali radni konji, koji su mukotrpno radili po slavonskim njivama i vukli težak teret.

U Domovinskom ratu neki su stradali od metaka i granata, neki od gušenja, a mnogi su odvedeni i izbivali su dugih 16 godina. To je najduže razdoblje zbjega ergele na svijetu koja je zbog ratnih zbivanja napustila svoje štale. Građani Lipika, ali i cijele Hrvatske, nikad neće zaboraviti 13. listopada 2007., dan kad su se lipicanci vratili.

Za lipicance straha nema, jer dok je Slavonaca, bit će i lipicanaca.

Prva od četiri epizode serijala autora Damira Janečeka nosi naslov Lipicanci - ponos slavonskih ravnica, druga Posavci, hladnokrvnjaci i međimurski konj - posljednji čuvari pašnjaka, treća Povijest i tradicija - tragovima konja te posljednja Konjička industrija - pogled u budućnost.

Autor i redatelj ostvarenja iz 2018. je Damir Janeček, stručni suradnik dr. sc. Mato Čačić, scenaristi Damir Janeček, Ivana GudeljSandra Basso, redatelji Damir Janeček i Sandra Basso, direktor fotografije Dragan Šiša, montažerka Ida Slavić, producentice Sandra Basso i Vesna Banović, a urednica Marijana Podgorelec.

Produkcija: Kombinat industrija za HRT.
Seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj je videoteci i dostupna.