"Aleksi" najbolji debitantski film 42. FEST-a – premijerno na HRT-u

Film Aleksi scenaristice i redateljice Barbare Vekarić nastao u produkciji zagrebačkog Studija dim i u koprodukciji HRT-a proglašen je najboljim debitantskim ostvarenjem na  upravo završenom 47. FEST-u (Međunaordni filmski festival u Beogradu).

Kako stoji u obrazloženju žirija, Barbara Vekarić je svojim debitantskim delom sjajno spojila estetiku Dalmacije, glumačku tradiciju južnoslovenskih zemalja i savremene preokupacije mlade žene, okovane tradicijom od koje ne može, ali i ne želi pobeći. Suverenom debitantskom rediteljskom rukom obuhvatila je prostor koji je inspiriše i koji će joj u budućnosti sasvim sigurno oplemeniti buduća dela.

Aleksi, prvi domaći film namijenjen generaciji milenijalaca premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Pula film festivalu. Naslovna junakinja Aleksi vraća se kući sa studija i, budući da ne uspijeva pronaći posao, tijekom ljeta na Pelješcu pokušava pronaći samu sebe. Njezini roditelji (tumače ih Neda Arnerić i Aljoša Vučković) nisu oduševljeni tim razvojem događaja i priželjkuju da od Leona Lučeva preuzme vođenje obiteljskoga vinskog podruma. No Aleksi, poučena primjerom prijateljice koju tumači Nataša Janjić, ima druge planove koji uključuju i tri posve različita muškarca, a igraju ih Jason Mann, Goran Marković i Sebastijan Cavazza.

Nakon FEST-a, Aleksi će američku te ujedno i međunarodnu premijeru imati na festivalu South by Southwest (SXSW) festivalu u Austinu, koji se održava od 8. do 17. ožujka, zatim slijedi televizijska premijera  28. ožujka na Drugome programu Hrvatske radiotelevizije (HRT - HTV 2) u 21 sat u sklopu ciklusa Hrvatski film četvrtkom’.

Urednica filma Dramskog programa HTV-a, Maja Gregl uoči televizijske premijere poziva sve one koji film nisu pogledali da budu 28. ožujka uz HTV2 te ističe:  Dugometražni debitantski film "Aleksi" Barbare Vekarić govori o aktualnom problemu zapošljavanja generacije mladih u Hrvatskoj. Glavna junakinja Aleksi nakon studija u velikom gradu mora odlučiti kamo dalje, te se vraća na rodni Pelješac i prihvaća posao u obiteljskoj vinariji. Istovremeno ovo je snažan film o propitivanju identiteta.