HRT-u nagrada za najbolju priču u razmjeni vijesti

Hrvatska radiotelevizija (HRT)  osvojila je  nagradu za najbolju priču ponuđenu i prilagođenu za mediteransku vijest ERN-Med za 2018. godinu pod nazivom „Submarine Habitats“ („Stanovi za ribe“).

Tema natječaja za najbolju priču razmijenjenu kroz regionalnu mediteransku razmjenu (ERN-Med) u     2018. godini bila je ''Mare Nostrum: neprocjenjiva baština Mediterana''.
                                  

ERN-Med nagradu dodjeljuje COPEAM – Stalna konferencija mediteranskih javnih medijskih servisa (eng. Permanent Conference of the Mediterranean Audiovisual Operators). Hrvatska radiotelevizija bit će domaćin 26. godišnje konferencije koja se održava u Splitu u travnju ove godine, gdje će biti dodijeljena i ova nagrada.

HRT-ov eurovizijski prilog donio je priču o jedinstvenom pokušaju ponovnog oživljavanja dijela jadranskog podmorja. Tema je prvi put bila objavljena u emisiji „More“ 18. studenog 2018. Riječ je o projektu Mare Modul koji je okupio hrvatske umjetnike i znanstvenike u zajedničkoj izradi podvodnih skulptura – stanova za ribe u zaljevu Kraljevica, a sve u cilju revitalizacije morskog životinjskog svijeta. Za dvije godine će biti poznati prvi rezultati ove akcije pa se nadamo sretnom nastavku ove priče.


                                     

Za osvajanje nagrade zaslužna je novinarska ekipa iz TV centra Rijeka: novinarka Klaudia Modrić Plantarić, snimatelj Branimir Vincetić i montažer Mauro Tončinić, te eurovizijske novinarke iz Odjela razmjena programa međunarodna i domaća, Katarina Gašperov i Sandra Miletić, koje su obradile i priredile priču po pravilima EBU-a (Europske radiodifuzijske unije) za eurovizijsku razmjenu vijesti.

Međunarodni partneri Hrvatske radiotelevizije uvijek imaju nove projekte i odgovornost Odjela razmjena programa međunarodna i domaća je da predstavlja HRT u svijetu na način da daje međunarodni početak pričama iz cijele Hrvatske.


                                    


 Ponovno se suradnja novinarskih ekipa i Odjela za razmjenu programa međunarodnu i domaću pokazala uspješnom jer ovo nije prva međunarodna eurovizijska nagrada. Uz nagradu za najbolju priču koju je osvojio HRT, dodijeljena je i posebna zahvala libijskoj nacionalnoj televiziji (LNC) zbog povratka ne samo u eurovizijsku mediteransku razmjenu, već i u euro-mediteransku audiovizualnu suradnju.