Luther - psihološki triler s Idrisom Elbom

26./27. travnja na HRT – HTV 3 u 0:05 (15)

Luther je izvrstan detektiv kojeg muči mračna strana čovječanstva. On baca svjetlo na ono od čega drugi strahuju, zaviruje u srca i umove psihopata i ubojica, ali i u tamne kutke vlastite duše.

S Idrisom Elbom ("Žica") u glavnoj ulozi, "Luther" je napet, domišljat i zabavan psihološki triler koji nosi intelektualno izvrstan, ali emocionalno impulzivan policajac. Lutheru je njegova profesija više poziv nego posao. Svoju ideju moralnog poretka slijedi koliko i pravila i kodekse kaznenog zakona. Vidjet ćemo kako se Luther suočava s nizom psiholoških duela između lovca i lovine, grabežljivca i plijena. Upoznajemo njegovu sposobnost za nasilje, ali i dobrotu; njegovu iznenadnu ranjivost i nevjerojatni vizionarski um. Otkrivamo zašto ga je supruga ostavila zbog drugog muškarca i zašto kod svojih kolega često izaziva zabezeknutost i osjećaj strahopoštovanja.

No kako se intenzitet njegovih uvjerenja spaja sa žestinom njegovih strasti, postavlja se pitanje je li Luther sila dobra ili čovjek koji srlja u samouništenje. Lutherova osoba od povjerenja je Alice, njegova zakleta neprijateljica i prelijepa višestruka ubojica koja mu otpočetka izmiče i s kojom se s vremenom upušta u ubojito nadmudrivanje. Kako ulozi postaju sve viši i osobniji, Lutherov samotnjački put vuče ga na sam rub iskušenja. Hoće li se njegovi osobni demoni pokazati jednako opasnima kao i kriminalci koje lovi?

Idris Elba je za ulogu Luthera 2012. osvojio Zlatni globus u kategoriji glavne muške uloge, a za istu je nagradu nominiran još tri puta. Serija je osvojila još 14 nagrada i 59 nominacija.

U 1. epizodi:
Viši inspektor John Luther vraća se na posao nakon poduljeg dopusta koji je pratio traumatično uhićenje serijskog ubojice Henryja Madsena. Lutherov prvi slučaj istraga je o ubojstvu roditelja dječjeg genija Alice Morgan. Ubrzo zaključuje da je Alice odgovorna za smrti, ali naizgled savršen zločin ne ostavlja dokaze kojima bi je osudili.

Izvan posla, Luther se pokušava pomiriti sa suprugom sad kad je svoj život opet doveo u red. No ona je prošlost ostavila za sobom i ima novog muškarca u životu, Marka, koji je potpuna suprotnost Lutheru. Hoće li Luther uspjeti spasiti svoj poljuljani brak sa Zoe?

Kako istraga ubojstva napreduje, Luther shvaća da je on postao Alicein sljedeći projekt i da je Zoe u opasnosti jer se usudio posumnjati u Alicein briljantni um. Čini se da su Luther i Alice na neobičan način povezani. Oboje su iznimno inteligentni.

Verbalno se nadmeću i čini se da uživaju u tome. Lutherov briljantni um ubrzo odgonetne kako je Alice uspjela ubiti roditelje, a da pritom nije ostavila nikakav trag. No bez oružja kao dokaza ništa ne može učiniti. Čini se da je Alice pobijedila, ali Luther odbija odustati. U međuvremenu, Alice je bez Lutherova znanja ušla u trag Henryju Madsenu koji u komi leži u bolnici. No što namjerava učiniti sad kad ga je pronašla?
Uloge: Idris Elba (Luther), Ruth Wilson (Alice Morgan), Steven Mackintosh (Ian Reed), Indira Varma (Zoe Luther), Paul McGann (Mark North), Saskia Reeves (Rose Teller), Warren Brown (Justin Ripley)
Scenarist: Neil Cross
Redatelji: Sam Miller, Brian Kirk, Stefan Schwartz
Producentica: Katie Swinden
Izvršna producentica: Phillippa Giles
Koprodukcija: BBC i BBC America