Svjetski dan kazališta

Srijeda, HRT3 od 17.30, prijenos s uključenjima u TV centre

Od 1962. godine, na dan 27. ožujka, ITI (International Theatre Institute) organizira obilježavanje Svjetskog dana kazališta. Taj je datum odabran na 9. svjetskom kongresu ITI-ja, održanom 1961., a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu.

Popis autora poruka za Svjetski dan kazališta jedan je od najimpresivnijih popisa poznatih imena iz svijeta kazališta. Dovoljno ih je spomenuti tek nekoliko: Jean Cocteau, Arthur Miller, Peter Brook, Eugene Ionesco, Laurence Olivier, Richard Burton, Ellen Stewart, Edward Albee, Vaclav Havel i dr. Svjetski dan kazališta kazališnim je ljudima prilika da podsjete javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koja proizlazi iz kolektivnog kreativnog čina. Ujedno je to i prilika za podsjećanje na kazališne doprinose u produbljivanju razumijevanja i mira u svijetu. Na taj dan u kazalištima se prije predstava čitaju poruke, a u nekim je kazalištima ulaz na predstave besplatan.

Ove je godine autor međunarodne poruke Carlos Celdran, redatelj, dramatičar i sveučilišni profesor kazališne režije, rođen 1963. na Kubi. Godine 1996. godine osniva svoju kazališnu trupu Kazalište Argos u kojem njeguje europski klasični repertoar (Ibsen, Strindberg, Brecht, Beckett) te postavlja suvremene latinoameričke autore. Dobitnik je mnogih kazališnih nagrada. Danas režira, predaje i vodi svoje vlastito kazalište.

Autor hrvatske poruke je Ozren Prohić redatelj koji je režirao gotovo u svim kazalištima u Hrvatskoj. Posebno mjesto zauzimaju adaptacije i dramatizacije djela koja režira. Dobitni je mnogobrojnih strukovnih nagrada.

EMISIJA Svjetski dan kazališta
Domaćini u studiju na Prisavlju su dr. sc. Matko Botić, teatrolog, dramaturg i kazališni kritičar, i Dražen Ilinčić. U emisiji ćemo uživo kroz razgovore u studiju i uključenja u TV centre govoriti o temama vezanima uz kazalište, o novim predstavama, protekloj kazališnoj sezoni i novitetima koji nas očekuju, kazališnoj kritici. Posvetit ćemo posebnu pozornost mladima, glumcima u potrazi za mjestom pod suncem u nekom kazalištu i mladima koji tek postaju nova kazališna publika.

Javit ćemo se iz Pule, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita, Osijeka i Dubrovnika i saznati aktualnosti u kazališnom životu.

Zatim se uključujemo u HNK u Varaždinu i prije predstave ćemo čuti ovogodišnju hrvatsku poruku povodom Svjetskoga dana kazalište te nakon toga pratiti svečanu izvedbu "Balada Petrice Kerempuha" u jednoj od posljednjih režija velikog majstora hrvatskoga kazališta Georgija Para.

Voditelji: Matko Botić i Dražen Ilinčić
Urednica: Lada Džidić Barić