Živi spomenici - tragovima konja u Hrvatskoj

6. srpnja na HRT - HTV 1 u 21 sat 

Konjička industrija - pogled u budućnost

Konji danas imaju sasvim drugačiju ulogu. Osim što služe za uzgoj, oni su dio raznih manifestacija, predstava, edukacija za mlade i odrasle, sporta i rehabilitacije. U Hrvatskoj konjička industrija postoji, ali nije dovoljno razvijena, ponajviše zbog male populacije konja. U zemljama u kojima je konjička industrija razvijena njezini rezultati utječu na ekonomiju, očuvanje okoliša, zdravlje i poboljšanje kvalitete života.

U turizmu im je prisutnost sve veća te se nude razni programi u kojima sudjeluju: od predstava, rekonstrukcija povijesnih događaja, edukacija i škole jahanja, do jednodnevnog ili višednevnog trekinga, panoramskog i terenskog jahanja. Specifičnost ove vrste turizma jest da on ujedinjuje urbana i ruralna područja.

Posebna pozornost usmjerena je prema konjičkom sportu, koji osim natjecateljskog elementa potiče i brigu o konjima, druženje, obveze kao što su čišćenje i hranjenje, druženje s drugim ljubiteljima sporta, trening, natjecanja i slično. Konji se često koriste i u terapijskim programima kao oblik rehabilitacije u kojem se koriste funkcionalne jahaće vještine za ostvarivanje specifičnih kognitivnih, motoričkih, socijalnih, emocionalnih i bihevioralnih ciljeva.

Autor i redatelj dokumentarne serije je Damir Janeček, stručni suradnik dr. sc. Mato Čačić, a montažer Vanja Viruček. Scenaristi su Damir Janeček, Ivana GudeljSandra Basso, a direktori fotografije Dragan Šiša. Producentice su Sandra Basso i Vesna Banović, a urednica Marijana Podgorelec.

Produkcija: Kombinat industrija za HRT, 2018.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj je videoteci i dostupna.