Druga strana: Hrvatski vinski paradoks

27. ožujka na HRT4 u 20.05 - gospodarska emisija

Hrvatski vinski paradoks (sve više vinara - sve manje vina)

Jedno je lijepa priča, a drugo ekonomija.

Hrvati imaju više klimatskih zona dobrih za uzgoj vinove loze od Francuske i tradiciju proizvodnje dužu od Čilea i Australije zajedno. Zašto onda imamo sve više vinara, a sve manje vina?

Zašto Japanci kupuju kvalitetno hrvatsko, a Hrvati sve više piju jeftino uvozno? Što je istina, a što mit i urbana legenda? Imamo više od 120 autohtonih sorti vina, gotovo 1.600 proizvođača i barem pet stoljeća pisane tradicije uzgoja. Naime, dubrovačka Malvazija spominje se u spisima Dubrovačke Republike još u 14. stoljeću, ali povijest uzgoja vinove loze seže još u antička vremena. Imamo 20.000 hektara vinograda, što bi trebalo biti više nego dosta za domaće potrebe, ali polovica proizvedenog vina se svake godine nekako izgubi i nestane!?

Gdje smo pozicionirani na vinskoj karti Europske unije i zašto se u zadnjih par godina uvoz učetverostručio, a izvoz smanjio. Jesmo li zemlja paradoksa i isplati li se uopće baviti uzgojem i proizvodnjom odgovara dr. sc. Đuro Horvat - vinski konzultant i jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za tržište vina.

Sve što ste trebate znati o hrvatskim vinima, saznajte u emisiji.

Urednik i voditelj emisije je Željko Kardum.

Reprizno izdanje emisije na rasporedu je u subotu u 15.35 na HRT4.
Osim na Četvrtome programu Hrvatske televizije emisija Druga strana može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Na spomenutoj usluzi pronađite i emitirana izdanja emisije.