Druga strana: Istina i mit o hrvatskom pršutu

10. travnja na HRT4 u 20.05 - gospodarska emisija

Druga strana, gospodarska emisija Četvrtog programa HRT-a, alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu i propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

                                                             * * *

Istina i mit o hrvatskom pršutu
(kako izvoziti ono čega nema?!)

Statistika pokazuje da je u zadnjih pet godina izvoz hrvatskih pršuta porastao 14 puta! Tvrde da je "ono što se događa u zadnje tri, četiri godine uistinu spektakularno". Hoće li uskoro Talijani i Španjolci koji proizvode 50% europskih pršuta učiti od nas? A pršut postati perjanica hrvatskog izvoza? Ili ovom nedosanjanom ekonomskom snu ipak nešto nedostaje?

Hrvatska je s četiri vrste pršuta zaštićenih "oznakom EU" u samom vrhu liste, uz bok Italiji i Španjolskoj. Odličan feedback dobivamo i s azijskog tržišta. Tvrde da je interes kupaca i distributera obećavajući. Švicarska godišnje uvozi više nego što mi proizvedemo, a navodno postoji i veliki interes Japana. Dolazi do vlasničkog i organizacijskog povezivanja hrvatskih proizvođača. Planiraju se velika ulaganja u proizvodnju, pokreću investicije.

Ali postoji i druga strana priče.

Hrvati godišnje pojedu milijun pršuta, a proizvedu 2,5 puta manje. Samo za pokrivanje domaćih potreba nedostaje nam 315.000 pari stražnjih svinjskih nogu. Zato je Hrvatska i dalje najveći uvoznik svinja na području EU! Uzgoj one količine sirovina koju smo imali početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća danas je nedostižan san.

Što nam nedostaje da bi uz neupitnu kvalitetu postali i europska velesila u proizvodnji pršuta, govori predsjednik uprave PPK Karlovac, Igor Miljak.

Urednik i voditelj emisije je Željko Kardum.

Reprizno izdanje emisije na rasporedu je u subotu na HRT4 u 15.35.
Osim na Četvrtome programu Hrvatske televizije emisija Druga strana može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Na spomenutoj usluzi pronađite i emitirana izdanja emisije.