HRT-ov 23. festival radodrame Prix Marulić održat će se od 4. do 9. svibnja na Hvaru

Prix Marulić, međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame ove će se godine održati po 23. put od 4. do 9. svibnja u gradu Hvaru u organizaciji Odjela Drama Hrvatskog radija (HRT-HR).

Ovaj jedinstveni ambijentalni festival održava se pod geslom „Starim tekstovima u pohode“ još od 1997. godine i to u izvornim prostorima grada Hvara.

Ove godine predstavit će se 42 igrana i dokumentarna ostvarenja iz 19 država koje je predselekcijska komisija odabrala između sedamdesetak pristiglih radova.

Hrvatski radio predstavljat će pet djela koja su prošla predodabir.

To su- u kategoriji  drame: Bizantska Soap Opera autorice i redateljice Jasne Mesarić (urednica: Katja Šimunić, ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić), u kategoriji dokumentarne radiodrame: Dokolica kapetana Hostea autorice Silve Ćapin (urednik: Nikica Klobučar, ton majstor: Dalibor Piskrec) i Šetnjozvuk grada – glazbe mirogojskih tišina autorica Ive Lovrec Štefanović i Lane Deban (urednica: Iva Lovrec Štefanović, ton majstorica Lana Deban) te u kategoriji kratkih formi- Mirila- granica dvaju svjetova autorice i ton majstorice Marije Pečnik Kvesić (urednica: Katja šimunić) i Kartolina ili vrijeme koje je zaustavljeno autora Nikice Klobučara (urednica: Katja Šimunić, ton majstorica: Lana Deban).


                                 Adriana Kramarić, foto Jasmina Cviljak


“Prix Marulić je festival koji koristi građevine prošlosti koje odzvanjaju u sadašnjosti za radio budućnosti. Iako je glavna odrednica našeg festivala radiofonska obrada baštine i pogled u prošlost, Prix Marulić poseban je po tome što tradiciji prilazi iz suvremenosti te ustraje na promicanju modernog radija, što je naše pokretačko nadahnuće i zbog čega je festival već 23. godinu za redom toliko zanimljiv autorima i slušateljima. Produkcije koje se predstavljaju namijenjene su radiju no svi ti drevni, gotovo “vječni” ambijenti slušanja donose posve novu dimenziju i unose novi život našim djelima- gotovo da ponekad možemo osjetiti kako prostor transformira zvuk.” ističe umjetnička ravnateljica festivala, urednica u Dramskom programu Hrvatskoga radija (HRT – HR) Adriana Kramarić.

Festival će  ove godine pohoditi četrdesetak radijskih znalaca s različitih strana svijeta koji će predstaviti svoje uratke utemeljene na kulturnoj baštini.

Na „Prix Marulić“ dobrodošli su svi radiofonski oblici proizišli iz tekstova nastalih prije 1921. kada je emitirana prva radiodrama, a međunarodni će ocjenjivački sud  na kraju proglasiti  i nagraditi po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji te u kategoriji kratke forme. Ovogodišnji će voditelji ocjenjivačkoga suda biti  Bernard Clarke (Irski radio, RTE) i Janko Hanushevsky (freelancer Austrija/Njemačka) koji će u sklopu festivala pred svojim međunarodnim kolegama održati i svoja predavanja/performanse.
 HRT: Prix MarulićPosebnost su festivala i festivalske rasprave u kojima otvorenim razgovorima i razmjenama sudjeluju svi sudionici festivala. Kao i prošle godine svi zainteresirani moći će ih izravno pratiti  na facebook stranici Dramskog programa Hrvatskoga radija.

U sklopu festivala za građane Hvara bit će organizirana i javna slušaonica dokumentarne radiodrame  „I to ništa nekome znači“ autorica Lade Martinac Kralj i Marije Pečnik Kvesić.  Vizualni identitet ovogodišnjeg festivala potpisuje Tanja Momčilović iz  Odjela Dizajn Hrvatske radiotelevizije.