Svečani donatorski gala koncert za HGZ

26. travnja na HRT1 u 20.05, prijenos
  
Svečani koncert održava se s namjerom da se vrati sjaj najstarijoj hrvatskoj kulturnoj instituciji s kontinuiranom poviješću djelovanja od osnutka 1827.


U godinama uoči svojega 200. rođendana Hrvatski glazbeni zavod suočio se s problemima održavanja svoje povijesne zgrade zbog čega je prethodno vodstvo čak spominjalo mogućnost njezine prodaje.

Kako se to ne bi dogodilo i kako bi se omogućilo da najljepši koncertni prostor s vrhunskom akustikom ostane ono što je uvijek i bio, udruga građana, ljubitelja glazbe, samoodrživa institucija, organiziran je svečani dobrotvorni koncert u suradnji Hrvatskog glazbenog zavoda i Hrvatske radiotelevizije.

Pred publikom i gledateljima prijenosa nastupa Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskim vodstvom maestra Ive Lipanovića u skladbama koje prepričavaju bogatu povijest HGZ-a, od Rossinijeve uvertire operi "Talijanka u Alžiru" s kojom je i počeo rad institucije, arije Rosine iz skladateljeva "Seviljskoga brijača" u tumačenju svjetski poznate mezzosopranistice Renate Pokupić, preko partitura koje se čuvaju u njezinim vrijednim zbirkama (Algarottijeva zbirka, ostavština Svetislava Stančića...) u glasu sopranistice Ivane Lazar, sve do popularne gitarističke "Fantasie para un gentilhombre" Joaquina Rodriga u bravuroznoj interpretaciji vrhunskog gitarista Petrita Çekua.

Jamčimo vrhunski doživljaj dobre glazbe i pozitivnih vibracija.

Urednica prijenosa je Jana Haluza, a redatelj Danko Volarić.