Druga sezona dokumentarne serije Betonski spavači

Hrvatska radiotelevizija u nedjelju 28. travnja na Prvom programu (HRT - HTV1) počinje s prikazivanjem druge sezone dokumentarne serije "Betonski spavači".

Dokumentarna serija "Betonski spavači" gradi priču oko moderne arhitekture u Hrvatskoj i regiji bivše Jugoslavije. Druga sezona kroz 4 epizode, pod nazivom "Nedovršene modernizacije", istražuje vrhunsku arhitekturu modernizma koja je u svojevrsnom procjepu između nekadašnjih velikih ambicija i današnjih skučenih mogućnosti.

Susrećemo se s modernističkom arhitekturom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koja je svojim sadržajima, ali i prostornim koncepcijama, služila emancipaciji građana, no iako je priznata kao kulturno dobro, danas je prekrivena patinom nebrige i društvene nemoći.

Prva epizoda pod nazivom „Zagrebački velesajam, nesuđeno središte grada“ posvećena je Zagrebačkom velesajmu koji je bio važan dio urbanog identiteta Zagreba i mjesto prezentacije brojnih tehnoloških dostignuća te modernih oblika i načina života koji će tek djelomično zaživjeti u svakodnevici njegovih građana, Hrvatske i Jugoslavije. Izgradnja Velesajma bila je prva velika graditeljska akcija na južnoj strani rijeke Save s vizionarskim projektom stvaranja velikog središta Novog Zagreba. Ideja nije realizirana, a Zagrebački velesajam, zaštićen kao kulturno dobro - s 561.000 četvornih metara, 40 paviljona, 12 kilometara asfaltirane ceste i vlastitim vodocrpilištem - danas je u stanju poluživota: niti je napuštena industrijska zona niti je primjereno iskorišten.

Prvu epizodu druge sezone dokumentarne serije "Betonski spavači" gledajte u nedjelju 28. travnja na Prvom programu (HRT - HTV1) Hrvatske radiotelevizije u 20 sati i 40 minuta.