Druga strana: Gdje i kako uložiti novac?

24. travnja na HRT4 u 20.05 - gospodarska emisija, repriza subota 15.35

Kamate na oročenu štednju nisu vrijedne spomena, cijene nekretnina vrludaju, zlatno doba dionica je prošlo. Novac više ne radi za vas.

A investicijski fondovi? Uobičajeni prigovor je da ne nose prinos kakav bi prosječan Hrvat poželio (ili na kakav je navikao u "zlatno doba hrvatskog tržišta kapitala"), ali diverzificiraju rizik.

U Drugoj strani pogledajte što vam oni nose. Kako legalno izbjeći porez na zaradu od ulaganja, a ne zaigrati se vlastitim novcem?

Krajem 2018. u Hrvatskoj je 224 tisuće građana imalo uloženi novac u neki od 96 investicijskih fondova kojima upravljaju 22 društva. U proteklih pet godina broj članova Otvorenih Investicijskih Fondova povećan je za 21%, a njihova ukupna imovina procjenjuje se na 19 milijardi kuna!

Isplati li se mladima ulagati u investicijske fondove ako ne mogu odvojiti više od 100-200 kn mjesečno? Koliko je rizično ulaganje? Koliki povrat nosi dugoročni financijski plan? I kako u šumi Fondova izabrati onaj koji vam najviše pristaje?, odgovara Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja investicijskih fondova pri HGK.

Urednik i voditelj emisije je Željko Kardum.
Reprizno izdanje na rasporedu je u subotu u 15.35 na HRT4.
Osim na Četvrtome programu Hrvatske televizije emisija Druga strana može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Na spomenutoj usluzi pronađite i emitirana izdanja emisije.