Alpe Dunav Jadran - međunarodni magazin

27. travnja na HRT4 u 18.25; repriza u nedjelju u 15.05 i 3.30

Slike iz srednje Europe – na kraju uskrsnog tjedna pozitivno, duhovno i duhovito:

Vukovar je u posljednjih sedam godina izgubio svakog sedmog stanovnika. Odlaze najviše mladi. No oni koji ostaju, uvjereni su da se tradicija najbogatijega grada u istočnoj Slavoniji može vratiti. Tome pomaže i Poduzetnički inkubator.

Nakon uskrsnih blagdana, katolike očekuju svibanjske pobožnosti i broji se 50 dana do blagdana "rođenja Crkve" na Duhove. U talijanskoj pokrajini Carniji obnovljen je običaj nazvan "Poljubac križa" oko brdske crkvice Svetoga Petra, biskupskog sjedišta od rimskog doba.

Romantičnu priču priča već pola stoljeća dvorac u Székesfehérváru, spomen jedne dugovječne ljubavi. Izgradio ga je umjetnik Jenő Bory za suprugu Ilonu Komócsin. Njihov dom sad je spomenik, gdje se skladno spajaju različiti graditeljski stilovi.

Manfred Zitzelsberger iz Dingolfinga ima rijetku strast: popravak i vožnju Goggomobila iz 1950-ih. Ima ih pet. Visokokvalificirani mehaničar, ljubav prema oldtajmerima naslijedio je od oca.

Gorjuše, planinsko seoce na području Nacionalnoga parka Triglav, poznato je po narodnom obrtu izrade lula. Različitih su vrsta i oblika, s ukrasima od sedefa i srebra, a najomiljenija je zdepasta "čedra".

Urednica: Daria Marjanović
Realizatorica: Sanja Arsenić

Sve o dosadašnjim emisijama možete doznati na web stranicama emisije Alpe Dunav Jadran.

      
Emisiju možete pratiti i preko hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Posjetite naš Facebook, Twitter te Instagram.