Najružniji automobil na svijetu

2. kolovoza na HRT – HTV 3 u 22:35

Protagonist ovog dokumentarnog filma je Wartburg, automobil stariji od 50 godina. Još uvijek je u voznom stanju. Vozi ga Bogdan, a suvozačica je njegova majka Kazimiera.

Ovaj film ceste koji nas vodi od koncentracijskog logora Majdanek u Poljskoj sve do bivše nacističke tvornice u Njemačkoj, ustvari predstavlja putovanje u prošlost, oživljavajući uspomene iz Drugog svjetskog rata.

No film je ujedno i prikaz jedinstvenog odnosa majke i sina. Bogdan gotovo sve svoje vrijeme posvećuje Kazimieri - osim kad slučajnim prolaznicima s ponosom pokazuje svoj ružnjikavi automobil.

Festivali i nagrade: Međunarodni filmski festival u Krakovu 2017. - nagrada za najbolji poljski film, nagrada studenskog žirija; Filmski festival u Gdanjsku 2017.; Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu 2017.; Međunarodni filmski festival WATCH DOCS u Varšavi 2017. - nagrada publike); Međunarodni festival dokumentarnog filma Docpoint u Tallinnu 2018.; Međunarodni festival dokumentarnog filma u Ljubljani 2018.; Međunarodni filmski festival u Vilniusu 2018.

Autor i redatelj dokumentarca THE UGLIEST CAR / NAJBRZYDSZY SAMOCHÓD ŚWIATA je Grzegorz Szczepaniak.

Produkcija:  Anagram u koprodukciji s TVP-om, Poljska, 2017.