Delegacija kineske televizije u posjetu HRT-u

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Kazimir Bačić sa suradnicima održao je danas na Prisavlju inicijalni radni sastanak s kineskom delegacijom predvođenom Yang Shuom, ravnateljem pekinškog Ureda za radio i televiziju, na kojem su razmotrene mogućnosti suradnje dviju strana na području razvoja medijskih sadržaja,  filmova, serija te posebno dokumentarnih filmova.

- U ozračju jačanja hrvatsko-kineskih odnosa svakako postoje i mogućnosti suradnje na medijskom području, takva suradnja  je moguća i od obostranog je interesa. Razlika u brojnosti između hrvatskog i kineskog naroda sigurno neće biti prepreka u razvijanju naših odnosa, rekao je Glavni ravnatelj u svom uvodnom obraćanju.

Yang Shuo i kineska delegacija posebno zanimanje iskazali su za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, koja je na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji prošle godine osvojila srebrnu medalju i koja u Kini uživa veliku popularnost.

Pekinška televizija, naime, želi snimiti dokumentarnu seriju od 20 nastavaka o europskom nogometu, a koja bi se u dvije epizode bavila upravo fenomenom i uspjehom nogometa u Hrvatskoj, kao i hrvatskom nogometnom reprezentacijom. U sklopu toga željeli bi snimiti i intervjue s Modrićem, Rakitićem i Mandžukićem, kao i s hrvatskom Predsjednicom, koja je, naglasili su, u Kini iznimno popularna.
 
Na sastanku je konkretno dogovoreno kako će HRT pomoći u organizacijskom i produkcijskom smislu u realizaciji navedenog dokumentarnog serijala.
 
Uz to, jedna od tema sastanka bila je i želja kineske delegacije za suradnjom s HRT-om po pitanju razmjene sadržaja, a među ostalim iskazali su i zanimanje za korištenjem bogate arhive HRT-a, te hrvatskih filmova, serija i posebno animiranih filmova.
 
S kineskim je gostima o konkretnim modalitetima buduće suradnje na sastanku razgovarao Bruno  Kovačević, glavni urednik programa HTV 1, HTV 2, HTV 3, HTV 4 i Međunarodnog  programskog kanala, a uz njega ispred HRT-a bili su nazočni i Damir Novinić, ravnatelj Poslovne jedinice Produkcija, Katja Kušec, urednica Programskog kanala HTV1 te Marija Nemčić, privremena rukovoditeljica Samostalnog odjela Međunarodni odnosi. Dogovoreno je da će današnji sastanak biti platforma za potpisivanje Ugovora o suradnji pekinške televizije i HRT-a. 
 
Pekinški Ured za radio i televiziju osnovan je zbog regulacije, nadgledanja i upravljanja medijskom industrijom, kao i za međunarodne kontakte i cjelokupni razvoj medijske i filmske industrije.