Od Međunarodne svemirske postaje do Marsa: Je li svemir budućnost Zemlje?

Hrvatska radiotelevizija u utorak 7. svibnja na Prvom programu (HRT - HTV1) prikazuje dokumentarni film „Od Međunarodne svemirske postaje do Marsa: Je li svemir budućnost Zemlje?“. 

Ovaj zanimljiv dokumentarac prati misiju Sojuz od njezina lansiranja do povratka u proljeće 2017. te donosi spoznaju o tome kako čovjek zamišlja život u svemiru i otkriva posljedice njegova svemirskog istraživanja u svrhu zaštite čovjekova doma - planeta Zemlje.

U prosincu 2016. raketa koja ide na Međunarodnu svemirsku postaju ISS poletjela je iz Bajkonura. U njoj je bilo troje astronauta: Thomas Pesquet, Peggy Whitson i Oleg Novickij. Proveli su šest mjeseci u tom pravom laboratoriju budućnosti 400 kilometara iznad naših glava.

U drugom dijelu filma pratit ćete posadu tijekom njezina boravka na postaji. Ondje će proći tešku kušnju bestežinskog stanja, ali ona je ključna za provedbu niza znanstvenih eksperimenata u svrhu pripreme za duga putovanja i život daleko od naše kolijevke Zemlje, ponajprije za let koji će odvesti ljude na Mars. Počevši od eksperimenata koji se provode u samoj postaji, film će prikazati i niz znanstvenih laboratorija diljem Zemlje kako bismo otkrili i shvatili prepreke za ljudski život u svemiru, kao i probleme i opasnosti budućih međuplanetarnih istraživanja. Također ćemo nazrijeti kakve posljedice ovo multidisciplinarno istraživanje donosi za našu svakodnevicu na Zemlji, planetu koji će još dugo biti najbolje okruženje za opstanak ljudskog roda.

Dokumentarni film „Od Međunarodne svemirske postaje do Marsa: Je li svemir budućnost Zemlje?“ gledajte u utorak 7. svibnja na Prvom programu Hrvatske televizije u 21 sat.