Betonski spavači: Split, između plana i kaosa

22. srpnja na HRT – HTV 4 u 22:10

Dokumentarna serija gradi priču oko moderne arhitekture u Hrvatskoj i regiji bivše Jugoslavije. Druga sezona, pod nazivom Nedovršene modernizacije, istražuje vrhunsku arhitekturu modernizma koja je u svojevrsnom procjepu između nekadašnjih velikih ambicija i današnjih skučenih mogućnosti.

Susrećemo se s modernističkom arhitekturom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koja je svojim sadržajima, ali i prostornim koncepcijama, služila emancipaciji građana, a, iako je priznata kao kulturno dobro, danas je prekrivena patinom nebrige i društvene nemoći.

Split, između plana i kaosa
Split je fascinantan primjer kontinuiteta urbane kulture od antičkih vremena do modernizma. Bavimo se nedovršenim urbanističkim fenomenom Splita 3, jednim od najnaprednijih modernističkih naselja na svijetu izgrađenog 1970-ih godina prema modernističkim načelima slobodnostojećih gradova pod slovenskim timom Mušič-Bežan-Starc.

No, paralelno uz izgradnju skladno proporcioniranih zgrada Splita 3, niče i divlja stambena gradnja koja ga okružuje. Planovi i deregulacija koegzistiraju, uzorna uređenost sudara se s kaosom, kao i grad i njegova suprotnost. Suprotne se tendencije isprepleću, ali određena vremena donose dominaciju jedne od njih. Forma grada preslika je društva, a u ovoj epizodi to iščitavamo na fascinantnom primjeru splitskog arhitektonskog kolaža.

Scenaristi: Saša Ban, Maroje Mrduljaš, Nevenka Sablić
Redatelj: Saša Ban
Producentice: Miljenka Čogelja, Dana Budisavljević
Snimatelj: Hrvoje Franjić
Montažerka: Nina Velnić
Skladatelj: Nenad Kovačić
Produkcija: HULAHOP d.o.o., 2018.
Urednica: Gordana Mrđen




Dokumentarnu seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci je i dostupna.