Druga strana: Žena koja je potpisala ugovor s Mephistom

8. svibnja na HRT4 u 20.05 - gospodarska emisija

Druga strana, gospodarska emisija Četvrtog programa HRT-a, alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu i propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

                                                                   * * *

Žena koja je potpisala ugovor s Mephistom

Činilo se kao tragedija, a na kraju je ispala uspješna poslovna priča.

Scenarij tipično hrvatski. Nekad davno u Koprivnici je postojala stara Sloga, jedan od vodećih proizvođača obuće u zemlji. No, 2009. godine Nadzorni odbor je zaključio da je najbolje da tvrtka ode u stečaj. Razlog je bio matematički vrlo jednostavan: vrijednost imovine Društva iznosila je 60 milijuna kuna, a obaveze 71 milijun. Ne isplati se. Tvornica obuće u stečaju je prodana , a novi vlasnik je ubrzo odlučio da ne želi raditi cipele. A što s radnicima?

Nakon što su svi od tvornice digli ruke, a banke i investitori zatvorili vrata, na scenu stupa žena koja se ne miri s gašenjem proizvodnje i Mephisto. Danas, pet godina poslije, zapošljavaju 120 radnika, imaju godišnji promet od 20 milijuna kuna i proizvode obuću za zvučna imena iz Francuske, Njemačke, Austrije i Španjolske.

Gošća emisije je Zrinka Petrovčić, bivša šefica financija, a danas vlasnica tvornice.


Urednik i voditelj emisije je Željko Kardum.

Reprizno izdanje na rasporedu je u subotu u 15.35 na HRT4.
Osim na Četvrtome programu Hrvatske televizije emisija Druga strana može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Na spomenutoj usluzi pronađite i emitirana izdanja emisije.