Alpe Dunav Jadran - međunarodni magazin

11. svibnja na HRT4 u 18.25; repriza u nedjelju u 15.05 i 3.30
Slike srednje Europe u novom izdanju drže kontinuitet od carskoga Trsta do digitalne Rijeke:

Za lijep i bogat Trst kakav poznajemo, povijesno je najzaslužnija austrougarska carica Marija Terezija. Sad joj se grad želi odužiti spomenikom. Kakvim, odlučio je javni natječaj.

U 19. stoljeću svi su u Mađarskoj znali za mangalicu. Bila je temelj mesne industrije. Ali promjena potrošačkih navika i lakši uzgoj inozemnih mesnatih svinja gotovo su je potpuno istisnuli. Vrijednosti te domaće čupave sorte ponovo se cijene.

Zahvaljujući jednoj od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradskih jezgri i dvoraca, Ptuj se smatra se najstarijim slovenskim gradom. Povijest mu seže u mlađe kameno doba, a najveći je procvat doživio u rimsko doba. Najpoznatiji je po karnevalskim maskama s UNESCO-ova popisa nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, svestrani hrvatski glazbenici i životni partneri, svoju jedinstvenu umjetničku priču danas stvaraju ponajviše u području kazališta i filma. Žive u Rijeci, a vani nastupaju kao duo „Mr. Lee & IvaneSky".

Koje je tipično njemačko glazbalo? Svatko će odmah pomisliti na harmoniku, trubu ili rog. Nikako na gajde. S tim se ne bi složio Florian Ganslmeier iz Sickinga, prvi graditelj gajda u Donjoj Bavarskoj. On i njegov "dudelsack" su nerazdvojni.
Urednica: Daria Marjanović
Realizatorica: Sanja Arsenić


Sve o dosadašnjim emisijama možete doznati na web stranicama emisije Alpe Dunav Jadran.


      
Emisiju možete pratiti i preko hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Posjetite naš Facebook, Twitter te Instagram.