[EKSKLUZIVNO] Antologija dramskog programa: Meštre Tonov najsritniji dan

Srijeda na HRT1 u 20.15 - humoristična drama

Na Dan televizije nakon pola stoljeća prikazujemo humornu dramu koja je prethodila popularnoj seriji "Naše malo misto", premijerno emitiranoj u kolovozu 1969. godine.

U Dobro jutro, Hrvatska gostovali su Maja Gregl, urednica  u Programskom odjelu Drama; Katja Kušec, urednica Programskog kanala HTV1, Željko Fistrić, majstor rasvjete i Vesna Grgurević, direktorica fotografije.

Gregl kaže da je drama "Meštre Tonov najsritniji dan" pilot-epizoda Našeg malog mista. Dodala je da je u toj priči poseban humor, koji je pomalo i crni. Govorila je i o nastanku serije.

Kušec je opisivala kako je zamišljen Dan HRT-a, kazala je da HRT ima blago u arhivi. Rekla je da je ova drama samo jednom prikazana, a HRT je za svoj rođendan htio počastiti vjerne gledatelje.

Fistirć je govorio o počecima karijere majstora rasvjete, a Grgurević je kazala da scenografija ne može bez rasvjete.

U središtu radnje nalazi se siromašni postolar kojega njegove mušterije i znanci nazivaju meštar Toni. Dan kada se priča odvija trebao bi biti Tonijev "najsritniji dan". Njegova kći jedinica ima promociju na Pravnom fakultetu i završava školovanje, što za Tonija i njegovu siromašnu obitelj znači otvaranje sretne i bolje budućnosti.

Od ranog jutra uživa u mislima kako će odjenuti novo odijelo i s buketom cvijeća u ruci krenuti kroz svoje "malo misto". Na putu prema fakultetu Toni nailazi na razne ljude i događaje, te se nađe u nevoljama.

Davne 1969. godine prema napisima u tadašnjem tisku ekipa zagrebačke televizije u svibnju je pod redateljskim vodstvom Daniela Marušića okupila znatiželjnike na ulicama i trgovima Splita.

Pod toplim splitskim suncem snimala se komedija "Meštre Tonov najsritniji dan" scenarista Miljenka Smoje, već dobro poznatog u tom gradu, a on sam bio je isto tako dobar poznavatelj domaćih ljudi i njihovih naravi. Humor u dijalektu već iste je godine prepoznala televizijska publika, a zagrebačka televizija naručila je seriju od 13 epizoda "Naše malo misto".

Podsjetimo, uz slučajno pronađene "Zagrebulje", epizodu koju smo emitirali nakon pola stoljeća početkom ove godine, i na Dan televizije nakon pola stoljeća prikazujemo ovu humornu dramu koja je prethodila popularnoj seriji, premijerno emitiranoj u kolovozu 1969. godine.

Tu su također vrsna glumačka imena onog vremena: Asja Kisić, Mirko Vojković, Etta Bortolazzi, Ivo Kadić, Tana Maskarelli, Neva Bulić, Joško Viskić, Slavko Štefić, Tješivoj Cinotti, Danči Cvitanović, Pero Vrca.

Scenarist je Miljenko Smoje, redatelj Daniel Marušić, snimatelj Krešo Grčević, a montažerka Blaženka Jenčik. Kostimografkinja Jasna Novak, dok glazbu potpisuje Pero Gotovac.

Urednica antologije dramskog programa je Maja Gregl.