Simulirana sjednica Sabora za učenike srednjih škola

U podne u Sabornici Hrvatskoga sabora počinje sedma Simulirana sjednica Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola. 140 srednjoškolaca iz 23 škole iz svih dijelova Hrvatske raspravljat će  "Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti".

Simulirajući zastupnički rad u Hrvatskom saboru, od rada u klubovima zastupnika i nadležnim odborima te na samoj plenarnoj sjednici, učenici će provesti raspravu, podnijeti amandmane i o njima glasovati, a tema rasprave bit će Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti (NN 85/15, 121/16, 99/18) koji će na simuliranoj sjednici postati prijedlog zakona u proceduri i podloga za raspravu učenicima-zastupnicima. Sjednica se održava prema Poslovniku simulirane sjednice, sukladno ciljevima i planiranim ishodima Programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Sadržajno i organizacijski ova je sjednica najzahtjevniji projekt Službe za građane Hrvatskoga sabora,  a Agencija za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u srednje škole ga  je uvela kao sastavni dio kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja.

Hrvatski sabor slijedi najbolje tradicije europskih parlamenata u promicanju učenja  za aktivno i odgovorno građanstvo, želeći vlastitim primjerom pokazati kako državne institucije izvan sustava odgoja i obrazovanja mogu doprinositi razvoju demokratske političke kulture.

Prije početka Sjednice bit će uručene nagrade učenicima pobjednicima šestoga online-kviza “Koliko poznaješ Hrvatski sabor?” koji je održan 1. ožujka 2019.

Prijenos simulirane sjednice Hrvatskoga sabora može se pratiti na 4. programu HTV-a te na Internet TV-u Sabora na YouTube kanalu.