Druga strana: Je li kuna naša, a euro njihov? - gost Velimir Šonje

15. svibnja na HRT4 u 23.35 - gospodarska emisija

Druga strana, gospodarska emisija Četvrtog programa HRT-a, alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu i propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

                                                                   * * *

Je li kuna naša, a euro njihov?
(ili smo u procjepu između javnog i privatnog)

U Drugoj strani progovaramo o euru i kuni, bez politike, političara i spinova... bez stranačkih interesa. Javno, otvoreno i bez dlake na jeziku.

U listopadu 2017. objavljen je dokument Vlade i HNB-a "Strategija uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj". Vlada je lani taj dokument usvojila. I činilo se da je tu kraj priče.

Čemu onda javna rasprava, tribine, izjave, izračuni i uvjeravanja? Ulaskom u Europsku Uniju obvezali smo se da ćemo uvesti euro. I to potpisali. Nije li sve nakon toga samo stvar tehnike? Mora li Hrvatska ispuniti obećano? A ako moramo mi, zašto to ne moraju Šveđani i Danci? I kako objasniti da euro veću potporu uživa u Grčkoj nego u Hrvatskoj?

Na sva ova pitanja odgovara ekonomski konzultant, pedantni kroničar hrvatskih ekonomskih vrludanja, jedan od autora antiinflacijskog programa iz 1993., čovjek koji monetarne i tečajne politike prati gotovo 30 godina, autor ili koautor dvadesetak knjiga, Velimir Šonje.

Urednik i voditelj emisije je Željko Kardum.

Reprizno izdanje na rasporedu je u subotu u 15.35 na HRT4.
Osim na Četvrtome programu Hrvatske televizije emisija Druga strana može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Na spomenutoj usluzi pronađite i emitirana izdanja emisije.