Večernjakov pečat 2019.

Srijeda, HRT3 u 20.30, prijenos

Večernjakov pečat najveći je društveni događaj u BiH i jedna od najvažnijih manifestacija takve vrste u regiji. Stvar je prestiža biti među tisuću uzvanika koji će uživo u Mostaru nazočiti tom događaju.

"Europski Oscar", kako ga nazivaju, ističe i nagrađuje osobe te događaje koji su svojim djelovanjem obilježili godinu prije. Posebni ocjenjivački sud svake godine sa šireg popisa s više od tisuću kandidata izabere 150 osoba iz svih životnih sfera koje se u 15 kategorija natječu za glavnu nagradu Osoba godine. Uz one iz BiH, biraju se i regionalne, europske, svjetske osobe.

Uz dodjelu priznanja, Pečat je pokretač brojnih drugih velikih događaja. Primjerice, na pozornicu su donesena dva najveća izgubljena dokumenta iz BiH. Zahvaljujući upravo Pečatu, Daytonski mirovni sporazum (Ustav BiH) pronađen je i prvi put službeno preveden na tri jezika. Pečat je Povelju Kulina bana, "rodni list BiH" star više od osam stoljeća, vratio državi, u preslici.
Manifestacija je i prigoda za održavanje okruglih stolova, konferencija, javnih rasprava, izdaju se posebni novinski prilozi, neizostavni su i umjetnički performansi...

Pečat je i glazbeni spektakl. Sve točke izvode se uživo uz Simfonijski orkestar. Zahvaljujući partnerstvu s BHRT-om i HRT-om, ali i suradnji s drugim medijskim kućama u BiH i susjedstvu, Večernjakov pečat prate brojni gledatelji. Najpraćeniji je to društveni događaj organiziran u BiH.