Druga strana: Sergei Guriev

29. svibnja na HRT4 u 20.05 - gospodarska emisija

Druga strana, gospodarska emisija Četvrtog programa HRT-a, alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu i propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

                                                                   * * *

Miljenik zapada, trn u oku Vladimira Putina

Večerašnji gost Druge strane imao je besprijekornu akademsku i poslovnu karijeru, ali politički nepodobne ekonomske misli. Zato vise ne živi u Rusiji. Glavni ekonomist Europske Banke za obnovu i razvitak, g. Sergei Guriev.

Diplomirao je fiziku i tehnologiju. Magistrirao ekonomiju i informatiku, doktorirao matematiku, bio gostujući profesor na jednom od najuglednijih američkih sveučilišta Princetonu. Pisao je ekonomske kolumne za vodeći ruski dnevnik Vedomosti, Forbes. Bio je rektor ugledne privatne “New Economic School” u Moskvi, član uprava najvećih ruskih banaka (poput Sberbank) i državnih povjerenstava …sve dok (zbog “nesuglasica” s ruskim vlastima) nije morao pobjeći u Francusku.

Sada je glavni ekonomist Europske banke za obnovu i razvitak. Iste one …koja trenutno u Hrvatskoj ima portfelj vrijedan 980 milijun eura.

EBRD je do sada financirala 207 projekata i u Hrvatsku uložila ili joj posudila 3,75 milijardi eura i to često u rizične projekte koje komercijalne banke nisu htjele financirati ili su tražile visoku premiju za rizik.

Urednik i voditelj emisije je Željko Kardum.

Reprizno izdanje na rasporedu je u 4.10 te u subotu u 15.35 na HRT4.
Osim na Četvrtome programu Hrvatske televizije emisija Druga strana može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Na spomenutoj usluzi pronađite i emitirana izdanja emisije.