Mijenjamo svijet: Život na sjeveru

5. lipnja na HRT1 u 21.05, dokumentarni film iz 2019.

Koliko su jaki arktički korijeni Norveške, jesu li dio suvremenog nacionalnog identiteta? Koji su izazovi ribarenja iznad sjeverne polarnice, na čemu počivaju temelji održivog upravljanja ribljim fondom? Hoće li i kada norveški prihodi od izvoza morske hrane nadvisiti one od nafte i plina, mogu li ribarstvo i eksploatacija fosilnih goriva zajedno?

Kako je nekad malo trgovačko mjestašce 20 stupnjeva južno od Sjevernoga pola izraslo u globalno žarište za biotehnologiju i grad u kojemu je cijena nekretnina gotovo dosegnula one s pariške Lijeve obale? Na čemu počiva simbioza društva znanja, inovacija i poduzetništva u Tromsøu? Kako su nafta i plin ekonomski i demografski oživjeli najsjeverniji grad na svijetu?

Žive li u Hammerfestu doista polarni šeici? Kako je biti najsjeverniji katolički biskup na svijetu, držati misu za jednog vjernika, i do 300 kilometara daleko od župne crkve? Koliko je izazovno slikati krajolik bez drveća? Je li uzgoj pustinjskih deva na Visokom sjeveru ludost ili vizija? Kakvo je iskustvo polarnog dana i polarne noći, koliko su Norvežani sa sjevera drugačiji od sunarodnjaka na jugu? Jesu li ubrzane klimatske promjene najveći izazov norveškog Arktika?

Autor: Dragan Nikolić
Snimatelji: Jure Ožić-Bebek, Davor Kustor, Bojan Draksler
Montažer: Igor Šumiga
Proizvodnja: Odjel IMS-a HTV-aEmisiju ćete moći pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.