Dio tebe ja nosim u sebi na HRTi povodom Dana darivanja i presađivanja organa i tkiva

Hrvatska je među najuspješnijim zemljama po broju transplantiranih i darovanih organa. 26. svibnja Nacionalni je dan darivanja i presađivanja organa i tkiva te tim povodom na HRTi prikazujemo dokumentarni film 'Dio tebe ja nosim u sebi' iz 2015. godine.

Autori Mario Kovač i Jadranka Cicvarić Šiftar ne nude jednoznačne odgovore na pitanje kako se dogodila ta hrvatska transplantacijska priča, već daju uvid u dramatična zbivanja oko bolesnika koji čekaju organe. Priče su to koje veličaju život, ali i dostojanstveno umiranje jer, da bi junaci ovoga filma živjeli, netko drugi je morao umrijeti. Film pokazuje moć znanja i čast, daleko od korupcije i nesposobnosti.

U ovoj priči pozitivci su svi, od politike koja je postavila temelje hrvatskog transplantacijskog modela, do liječnika i medicinskih sestara koji se žrtvuju radi općeg dobra. Iako neke priče nemaju sretan kraj, film promovira humanost i darivanje organa, koje potiču sve vodeće svjetske religije. U današnjem je svijetu izrazito poticajno vidjeti darivanje, odricanje, pomaganje i predano volontiranje.

Flm je sniman više od dvije godine, a čine ga iznimne, duboko osobne i dramatične priče ljudi koji su ovdje u različitim ulogama - neki svojom voljom, a neki silom prilika.

Redatelji: Mario Kovač, Jadranka Cicvarić Šiftar
Scenaristi: Jadranka Cicvarić Šiftar, Mario Kovač
Direktor fotografije: Marjan Živić
Skladatelj: Tomislav Babić
Montažeri: Ema Carić, Damir Kantoci
Produkcija: Interfilm