Romano Bolković - 1 na 1: Prof. dr. Boštjan Marko Turk

3. lipnja na HRT1 u 23.25 - talk show

Prof. dr. Boštjan Marko Turk radi kao profesor francuske književnosti na Ljubljanskom univerzitetu. Studirao je i doktorirao na Sorbonni s tezom o Paulu Claudelu i Tomi Akvinskom. Tamo je i predavao, kao i na Inalco, najvećoj francuskoj školi za diplomate. Od 1999. surađuje sa Stéphanom Courtoisom, autorom znamenite Crne knjige komunizma. Bavi se postkomunizmom te njegovim refleksima u današnjem vremenu.

U posljednje vrijeme okupira ga imperijalna ambicija Vladimira Putina. Redovito piše za Reporter, Delo, Dnevnik, Večer, Žurnal, Le monde diplomatique, te se javlja za Glas Koncila. Autor je 900 znanstvenih i publicističkih članaka te 6 znanstvenih i stručnih monografija. Kad je Ivan Pavao II proglasio Alojzija Stepinca blaženim 1998. objelodanio je dokument RSHA (njemačke političke policije) koja je u vrijeme napada na kraljevinu Jugoslaviju baš Stepinca smatrala jednim od najistaknutijih neprijatelja nacista u zemlji. To je imalo jak odjek u Hrvatskoj.

S profesorom Turkom razgovaramo o europskim izborima, perspektivama EU i političkim trendovima u njoj, protestima u Francuskoj, strahu od populizma, jesu li europski populisti u službi Vladimira Putina, o imperijalnim ambicijama Vladimira Putina, o ulozi Stevea Bannona i odnosima SAD spram EU, o stanju slovensko-hrvatskih odnosa, o pitanju arbitraže, o Hrvatskoj i Schengenu, slovenskom profitu od europskih integracija, o svetosti Stepinca, o krizi postpartijskog refleksa te o suvremenoj jugonostalgiji.

Autor: Romano Bolković
Urednica: Slavica Babić 

 
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.