Druga strana: Gost nobelovac Oliver Hart

5. lipnja na HRT4 u 20.05 - gospodarska emisija

Druga strana, gospodarska emisija Četvrtog programa HRT-a, alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu i propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

                                                                   * * *

Profit ili bogatstvo? (Je li Friedman bio u zabludi?)

Ulazimo u veliko finale. Kroz Drugu stranu prodefilirala je Crème de la crème globalnoga gospodarstva i najmoćniji poslovni ljudi svijeta: Forbesov milijarder, čelnici Europske komisije i glavni ekonomisti najvećih svjetskih banaka. Danas vam dovodimo još jednog nobelovca. Samo za Drugu stranu, Oliver Hart
.

Matematiku je diplomirao u Cambridgeu. Doktorirao ekonomiju na Sveučilištu Princetonu. Redoviti je profesor na Harvardu. Nobelovu nagradu dobio u Stockholmu Sasvim dovoljno da bi se kvalificirao za gosta Druge strane.

Jesu li ekonomski modeli (i kompanije) koji ne vode računa o društvenom i ekološkom okolišu mrtvi? Ili se "socijalnom osjetljivošću" samo kupuju glasovi i naklonost budućih kupaca? Oliver Hart propituje tezu najutjecajnijeg i jednog od najslavnijih ekonomista 20. stoljeća: Koja je uloga uprava kompanija? Trebaju li one brinuti samo o maksimizaciji profita za svoje dioničare ili o društvenim, etičkim normama i održivom gospodarstvu?

Jesu li suvremeni korporativni ESG standardi ideološko skretanje "u lijevo" ili je "laisser faire" postao smetnja ekonomskom rastu, konkurenciji i tržištu?


Urednik i voditelj emisije je Željko Kardum.

Reprizno izdanje na rasporedu je u 4.10 te u subotu u 15.35 na HRT4.
Osim na Četvrtome programu Hrvatske televizije emisija Druga strana može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Na spomenutoj usluzi pronađite i emitirana izdanja emisije.