Storije o neponovljivima: Mediterraneo

17. lipnja na HRT1 u 11.10 - dokumentarna serija

Dokumentarna serija bavi se temom dubrovačkih osobenjaka, ekscentrika, čudaka, boema ili "vlastitih unikata" kako ih je u pjesmi Balada neponovljivijeh nazvao Luko Paljetak.

Nisu oni dubrovačka specifičnost. Svako mjesto, pogotovo ako ima sreću (ili nesreću) da ga oplakuju valovi Mediterana, ima svoje redikule, zevzeke, spadala, arlekine ili kako se sve još ne zovu. U Dubrovniku je za te i takve ljude skovan naziv - oriđinali, koji razotkriva posebnost odnosa Dubrovčana prema njima. Dok je primjerice naziv redikul izvedenica iz talijanske riječi za smiješnoga, pa i ludoga čovjeka, u korijenu dubrovačke riječi oriđino časna je oznaka originalnosti i jedinstvenosti. Ona osigurava poseban status u mikrokozmosu Grada jer oriđinali su svojevrsni protuuteg onim građanima koji se uobičajeno nazivaju uglednicima.

I doista, dubrovački neponovljivi likovi oduvijek su imali privilegiju nesmetano javno iznositi ono što drugi nisu htjeli ili smjeli govoriti, tako da imaju ulogu svojevrsnih suvremenih dvorskih luda. Ili možda bolje - svevremenih, jer već Marin Držić u svojim komedijama poimenično spominje neke oriđinale oštra jezika, nedvojbeno autentične jer im se imena mogu naći i u starim dokumentima. U eri tiskovina, odlazak svakog od tih i takvih neponovljivih Dubrovčana redovito je bio popraćen napisima in memoriam u gradskim listovima, što je inače privilegija tzv. zaslužnih građana, a 1925./26. godine objavljena je i serija od pet knjižica pod zajedničkim naslovom Galerija dubrovačkijeh oriđinala.

Nostalgična i humorom prožeta priča o dubrovačkim originalnim likovima u seriji Storije o neponovljivima prerasta u svojevrsnu mikropovijest Grada i života u Gradu. Moglo bi se reći da su dubrovački oriđinali i drugi neponovljivi likovi zapravo zrcalna slika Dubrovnika, poput natpisa ECNALUBMA na kolima hitne pomoći, koji se tek u retrovizoru automobila ispred može iščitati u pravome značenju.

Serija je realizirana u suradnji odjela Dokumentarne produkcije Hrvatske radiotelevizije i HRT-ova centra Dubrovnik. Naslovna skladba Srce oriđinala, koju je za špicu serije Storije o neponovljivima napisao HRT-ov novinar Vicko Dragojević, na Festivalu klapa uz mandoline i gitare održanomu krajem kolovoza u Makarskoj osvojila je dvije prve nagrade: Zlatnu plaketu stručnoga ocjenjivačkog suda i Nagradu publike.

Prve epizoda serije uvodi nas u svijet drugih i drugačijih, a kratka šetnja po raznim hrvatskim gradovima pokazuje nam da se u svim sredinama mogu čuti priče o ljudima koje velika povijest ne bilježi, ali ih njihovi sugrađani itekako pamte. Ipak, priča o tim i takvim ljudima najdublje je uronjena u one sredine koje oplakuju valovi Mediterana, što je sjajno u svojim filmovima prikazao Federico Fellini. Poseban odnos Dubrovčana prema neponovljivim gradskim likovima takav je da su mnogi od njih u svoje doba i za svoje sugrađane - bili Grad. Stoga dokumentarna serija o dubrovačkim vlastitim unikatima zapravo prerasta u sentimentalno putovanje sjećanjem na Grad - tragom onoga što Dubrovnik jest ili je nekad bio.

Scenarist, narator i urednik je Vedran Benić, redatelj Lukša Benić, snimatelj Željko Galov, a montažer Dominik Miljak. Glazbu potpisuje Vicko Dragojević, izvršna producentica je Marija Kosor, autor špice i kolorist Denis Golenja, a dizajneri zvuka Iva Ivan i Srđan Popović.