Šesto izdanje "Glazbe i grada" - Fiesta Latina

Šesto izdanje "Glazbe i grada" na Trgu kralja Tomislava održava se pod nazivom Fiesta Latina.

I ove godine, u suradnji s Gradom Zagrebom, ansambli HRT-a – Zbor i Simfonijski orkestar, Tamburaški orkestar i Jazz orkestar – slave Svjetski dan glazbe (21. lipnja) u već tradicionalnoj trodnevnoj glazbenoj manifestaciji, a u sklopu festivala Zagreb Classic, odnosno Zagrebačkog kulturnog ljeta – ZgKUL.

Od 21. do 23. lipnja, četiri ansambla HRT-a Zagrepčanima i svima koji se u gradu zateknu donosi široku lepezu glazbenih poslastica inspiriranih latino ritmovima koji najbolje dočaravaju radost glazbe, ljeta i slave život pun sunca. Fiestu  otvaraju Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, nastavljaju Tamburaški orkestar HRT-a s Los Caballerosima, a zatvaraju Jazz orkestar HRT-a i grupa Cubismo. Naravno, uz prijenos uživo u programima Hrvatske radiotelevizije.

Ideja Svjetskog dana glazbe zaživjela je još 1982. godine u Parizu kao Fête de la musique (Svečanost glazbe) – dan na koji se glazba slavi kao umjetnost koja jednostavno čini život ljepšim, a pretvorila se u međunarodni fenomen. Širom svijeta, na prvi dan ljeta, 21. lipnja, organiziraju se besplatni koncerti svih glazbenih žanrova okupljajući ljude na nekonvencionalnim otvorenim prostorima u opuštenoj atmosferi druženja i uživanja u glazbi.

21. lipnja, 2019. -  Fiesta Sinfónica (HTV 1, u 20:35 uvodna emisija, koncert prijenos u 20:45) 
Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a koncertom Fiesta Sinfónica, pod ravnanjem mađarskog dirigenta mlađe generacije Róberta Farkasa izvest će program s djelima latino autora i onima nastalima na tragovima latino ritmova u umjetničkoj glazbi te na taj način obilježiti Svjetski dan glazbe i uvesti nas u trodnevnu Svečanost glazbe kojom HRT časti Zagreb, njegove goste kao i cijelu Hrvatsku, jer će se svi koncerti moći pratiti u izravnim prijenosima na programima HTV-a.

Gost solist na koncertu kojim se veliča glazba i dolazak ljeta - španjolski je gitarist s njujorškom adresom - Pablo Sáinz Villegas, umjetnik koji je do sada u svojoj glazbenoj karijeri osvojio više od 30 nagrada na međunarodnim natjecanjima, među kojima i najprestižnijim poput - A. Segovia i F. Tarrega. Villegas nastupa u najuglednijim svjetskim dvoranama: njujorškom Carnegie Hallu, bečkom Musikvereinu, Dvorani Čajkovski u Moskvi, dvorani Berlinske filharmonije te s najboljim svjetskim orkestrima.

Krajem svibnja održao je četiri uzastopna koncerta sa Simfonijskim orkestrom iz Chicaga pod ravnanjem Giancarla Guerrermoa, a u svoj kalendar, nakon žiriranja na Međunarodnom gitarističkom natjecanju Parkening u Malibuu (Kalifornija) te nastupa u Santiagu s Nacionalnim simfonijskom orkestrom Čilea, prije nastupa u Amsterdamu s ansamblom Amsterdam Sinfonietta, dolazi u Zagreb izvesti Concierto de Aranjuez svog sunarodnjaka Joaquina Rodrigoa. Od 2002. snimio je deset nosača zvuka, od kojih je zadnji Volver (2018.) snimio s tenorskom legendom Placidom Domingom.

Zboru i Simfonijskom orkestru, pod ravnanjem maestra Farkasa, pridružit će se i cijenjeni hrvatski vokalni solisti – Valentina Fijačko Kobić, Josipa Gvozdanić, Martina Gojčeta Silić, Roko Radovan i Ljubomir Puškarić te na pozornici izvesti ulomak iz poznatog mjuzikla "West Side Story" (Priča sa zapadne strane).

Izravni prijenos koncerta urednice Jane Haluze i redatelja Miljenka Bukovčana moći će se pratiti na Prvom programu HRT-a (HRT – HTV3) te putem HRTi platforme.

U desetominutnoj uvodnoj emisiji prije prvog koncerta iz ciklusa Glazba i grad vodimo gledatelje kroz sadržaj programa. Istodobno, predstavljamo na koji se način Svjetski dan glazbe, 21. lipnja, obilježava i u drugim gradovima Hrvatske, u Rijeci i u Splitu. U našem improviziranom studiju na zagrebačkom Tomislavcu o prvom koncertu i o svemu što nas očekuje idućih dana festivala Zagreb Classica i njegova prvog mini-ciklusa "Glazba i grad - Fiesta latina" govore predstavnici HRT-a, Grada Zagreba i zvijezde izvođačke postave na podiju iza Umjetničkog paviljona, dok poznata HRT-ova lica publici dijele dekice s logom. Redatelj je Miljenko Bukovčan, a urednica i voditeljica Jana Haluza. 
 

22. lipnja, 2019. u 20:45 – Fiesta Mexicana (uz prijenos na HTV 3)
Tamburaški orkestar HRT-a drugog dana "Glazbe i grada – Fiesta Latina", na otvorenoj pozornici na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava ugostit će jedinstvenu vokalno-instrumentalnu skupinu sjajnih glazbenika – Mariachi Los Caballeros, prvi hrvatski sastav koji izvodi autentičnu meksičku glazbu.

Mariachi Los Caballeros gotovo dva desetljeća predstavljaju uzornu glazbenu posebnost na našim prostorima. Dvanaest svirača i pjevača pronose izričaj koji je, i ne tako davno, bio dominantan na hrvatskoj glazbenoj sceni. Šezdesetih godina prošloga stoljeća mnogi popularni hitovi Ive Robića, Marka Novosela i drugih, na tragu meksičke glazbene tradicije oduševljavali su publiku, a sada će pod zvjezdanim nebom – koncertom Fiesta Mexicana to učiniti Los Caballeros, Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda.

Nesvakidašnji spoj hrvatske i meksičke glazbe, u posebno priređenim aranžmanima sjedinit će zvukovlje vihuela, guitarrona, violina, trube i ostalih meksičkih tradicijskih glazbala s hrvatskom tamburom.

Izravni prijenos koncerta urednice Jane Haluze i redatelja Tvrtka Grgića moći će se pratiti na Trećem programu HRT-a (HRT – HTV3) te putem HRTi platforme.


23. lipnja, 2019. u 20:45 – Fiesta Cubana (uz prijenos na HTV 3)
Projekt "Glazba i grad – Fiesta Latina", kojim Hrvatska radiotelevizija (HRT) šestu godinu zaredom proslavlja Svjetski dan glazbe, koncertom Fiesta Cubana zatvaraju Jazz orkestar HRT-a i grupa Cubismo.

Naš najznačajniji latino-jazz sastav, Cubismo, ime je dobio po igri riječi i skladbi Cubana Be, Cubana Bop legendarnog jazz trubača Dizzyja Gillespieja, koji je među prvima spajao afro-kubanske s jazz i ritmovima drugih glazbenih stilova. Članovi Cubisma su glazbenici poznati po velikoj muzikalnosti i instrumentalnoj vještini, te virtuoznosti jazz miljea, a strašću prema latino glazbi.

Već na samom početku djelovanja, Cubismo je stekao veliku popularnost redovito svirajući u zagrebačkim klubovima B.P. Club i Hard Rock Café. Osim toga, bili su iznimno traženi za nastupe diljem Hrvatske, posebice one na otvorenim prostorima gdje bi publika mogla plesati.

Jazz orkestar HRT-a i Cubismo surađuju još od 2017. kada su za završetak jazz ciklusa priredili vatrenu latino fiestu i oduševili prepunu dvoranu Gorgona zagrebačkog MSU-a. Nakon toga skladbe u jazz aranžmanima iz bogate povijesti Cubisma (Bailando cha-cha-cha, Tempera, Na, na, na…)  oduševljavale su publiku na otvorenim pozornicima Šibenika, Slavonskog Broda i Zadra.

Glazbeni vatromet pozitivne energije - prvi će put izvesti uživo u Zagrebu, na otvorenoj pozornici, slaveći glazbu i dolazak ljeta popularnim hitovima Cubisma u jazz aranžmanima Mirona Hausera, Andreasa Marinella, Maria Pentona Hernandeza i Maria Igreca uz dobro poznati glas Ricarda Luquea te pod ravnanjem Mirona Hausera.

Izravni prijenos koncerta urednice Jane Haluze i redatelja Tvrtka Grgića moći će se pratiti na Trećem televizijskom programu HRT-a (HRT – HTV3) te putem HRTi platforme.

Proslavite s nama Svjetski dan glazbe - dan kada glazbenici izlaze iz strogih okvira koncertnih dvorana čineći glazbu dostupnu svima i svugdje, svirajući na otvorenim gradskim prostorima.

Petak, 21. lipnja
Fiesta Sinfónica
Simfonijski orkestar HRT-a
Róbert Farkas, dirigent
Pablo Sáinz Villegas, gitara
Valentina Fijačko Kobić, sopran
Josipa Gvozdanić, mezzosopran
Martina Gojčeta Silić, alt
Roko Radovan, tenor
Ljubomir Puškarić, bariton

Program:
George Gershwin: Kubanska uvertira, za orkestar
Arturo Márquez: Danzón br. 2, za orkestar        
Joaquin Rodrígo: Concierto de Aranjuez, za gitaru i orkestar
Heitor Villa-Lobos: Chôros, br. 10, 'Rasga o coração', za zbor i orkestar
Astor Piazzolla - ork. G. L. Zampieri: Libertango
Alberto Ginastera: Suita Estancia, op. 8a, za orkestar
Leonard Bernstein: West Side Story, koncertna suita br. 2, za soliste, zbor i orkestar


Subota, 22. lipnja
Fiesta Mexicana
Tamburaški orkestar HRT-a
Siniša Leopold, dirigent
Mariachi Los Caballeros

Program:
Jarabe Tapatio (tradic. – obr. Z. Černjul)
Guadalajara (P. Guizar)
Cielo Rojo (J. Zaízar)
Amor, Amor (R. López Méndez - G. Ruiz - arr. L. Magdalenić)
La Paloma (S. de Iradier y Salaverri - arr. L. Magdalenić - za tambure obr. M. Makar)
Mexsico Lindo (C. Monge – za tambure obr. M. Bertić)
La Adelita (tradic. - arr.L. Magdalenić - za tambure obr. V. Zirdum)
Mujrers divinas (M. Urieta)
La Madrugada (tradic.)
Alma Llanera (P. Elías Gutiérrez –R. Bolívar Coronado)
Spedy Gonzales (H. Mancini – obr. R. Purić)
La Mariquita (R.Fuentes – P. Martinez - za tambure obr. V. Zirdum)
Despierta (G. Ruiz Galindo - za tambure obr. M. Bertić)
El Relampago (tradic.- arr. L. Magdalenić - za tambure obr. M. Makar)
Cielito Lindo (Q. Mendoza - Y Cortez - za tambure obr. F. Novosel)


Nedjelja, 23. lipnja
Fiesta Cubana
Jazz orkestar HRT-a feat. Cubismo
Miron Hauser, dirigent
Program:
M. Hauser: Tumbao
M. Igrec.,arr. M. Hauser: B.P. Club Blue Cha Cha                                           
D. Križić, arr. A. Marinello: Dani u Havani                
K.Tomec, arr. V.Osmačko/M.Hauser: Bailando cha cha cha  
trad/H. Rupčić, arr. V.Osmačko/M.Hauser: Iya mi ile
R. Luque, arr. M.Hauser: Son Veinte                                                             
J. Galić, M.P.Hernandez, arr M. Hauser: Krumpira
N.Grahovac, arr. M.Hauser: Ljubav, samo ljubav
K. Metikoš/I. Krajač, arr. M.Igrec/M.Hauser: Na na na
Z. Stipišić, arr. M.P.Hernandez/M. Hauser: Tempera
 

Hrvatski radio izravno prenosi sva tri koncerta iz ciklusa Glazba i grad.
1. koncert 21.06. na III programu HRA.
2. koncert 22.06. na II programu HRA.
3. koncert 23.06. na II programu HRA.