Svijet klasike - Ero u Muenchenu za kraj sezone

13. lipnja na HRT3 u 22.05

Za kraj sezone donosimo vam pravu poslasticu - emisiju posvećenu izvedbi opere Ero s onoga svijeta u Muenchenu - prvu snimanu izvan Hrvatske.

Prvi put nakon 1994. najpopularnija hrvatska opera "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca izvedena je negdje zapadnije od Hrvatske. Bilo je to 19. svibnja 2019. u sezoni "Nedjeljnih koncerata" Minhenskog radijskog orkestra u dvorani Prinzregententheatera u Muenchenu.

'Ero' oduševio publiku u Münchenu

Inicijativa je krenula od programskog direktora njemačke diskografske tvrtke u Osnabruecku, Burkharda Schmilguna, koji ima za cilj objavljivati u Njemačkoj i svijetu nepoznata djela malih europskih zemalja. Već je snimio niz albuma s glazbom Sorkočevića, Papandopula, Dore Pejačević i tako je došao do Gotovčeva "Ere".

Tražeći partnera za izvedbu, kontaktirao je Minhenski radijski orkestar, specijaliziran u okviru njemačke glazbene scene za audio snimanje opera koje se idealno tonski bilježe u kontekstu koncertnih izvedbi s publikom. Tu je najboljeg suradnika pronašao u šef-dirigentu toga orkestra, hrvatskome maestru Ivanu Repušiću, koji je okupio idealni izvođački aparat uz orkestar, Zbor HRT-a i najbolje hrvatske operne pjevače.

Prvi puta u toj operi tako su nastupili pjevači s njemačkom karijerom, Tomislav Mužek i Jelena Kordić, u posljednji trenutak kao Čobanče u izvedbu je uključena Mužekova životna "pratnja", Varaždinka Suzana Češnjaj, dok su ostali na hrvatskim pozornicama već uhodani veterani u svojim omiljeni ulogama, Valentina Fijačko Kobić, Ivica Čikeš i Ljubomir Puškarić. Svijet klasike s tog povijesnog događaja donosi polusatnu reportažu.

Urednica je Jana Haluza, a redateljica Liliana Petrlić-Blažić.

Prethodne emisije potražite na platformi HRTi.