Svečana dodjela "Nagrade Vladimir Nazor", prijenos

18. lipnja na HRT1 u 20.05

Prvi program Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV 1) i ove godine u izravnom prijenosu 18. lipnja u 20:05 donosi svečanu dodjelu nagrada "Vladimir Nazor" iz jedne od naših najljepših secesijskih palača, zgrade Hrvatskog državnog arhiva.

Kroz svečanost nas vode HTV-ova voditeljska lica iz programa Kulture - Jana Haluza i Dražen Ilinčić. Jana Haluza ne krije zadovoljstvo svojim prvim televizijskim prijenosom: - Sa strahopoštovanjem svake godine pratim dodjele nagrada Vladimir Nazor u izravnom prijenosu na HTV-u. Pritom se jednako divim onima koji dobivaju nagrade, autorima najboljih godišnjih i životnih umjetničkih kreacija, koliko i kolegama koji znalački vode događaj. Velika mi je čast ove godine se i sama okušati, tim više što mi je partner već iskušani 'Nazorovac' i majstor živog kulturnog programa, Dražen Ilinčić.

Dražen nam ističe kako je svečanost dodjele nagrada dobila zasluženu razinu otkako se iz dnevnog termina preselila u prime-time: - Posebno mi je drago što je upravo ta najviša državna nagrada za kulturu večernjim događanjem dobila zasluženi status. Događaj je to vrijedan i crvenog tepiha i svjetala reflektora – jer prime-time zaslužuju dobitnici ove nagrade. Ovo je treća godina otkako se u večernjem terminu dodjeljuju nagrade Vladimir Nazor, a ujedno je i meni treća godina otkako sam voditelj dodjele.

Urednica je Koraljka Kirinčić, a redateljica prijenosa Mirena Stijačić.

Uz glazbu u izvedbi Zagrebačkog kvarteta, domaćini dodjele su: ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i akademik Zvonko Kusić.

Ovo najviše državno priznanje na području kulture i umjetnosti dodijelit će se: Dunji Vejzović - za životno djelo u području glazbe, Mariji Sekelez za područje kazališne umjetnosti, Nevenki Arbanas za likovne i primijenjene umjetnosti, a za područje filmske umjetnosti nagrađen je Rade Šerbedžija i Branko Silađin za arhitekturu i urbanizam.

Nagrada za životno djelo na području književnosti dodijeljena je Danijelu Dragojeviću, ali ju dobitnik nije prihvatio.

Godišnja nagrada za područje glazbe dodijeljena je Daliboru Bukviću za koncert održan u Muzeju Mimara u Zagrebu, dok je Ludwig Bauer dobitnik godišnje nagrade za književnost za roman "Muškarac u žutom kaputu".

Godišnja nagrada za likovne i primijenjene umjetnosti bit će uručena Matku Mijiću za samostalnu izložbu skulptura, objekata, instalacija, sliko-reljefa, asamblaža i crteža – Retrospektiva u Modernoj galeriji.

Nebojši Slijepčeviću dodijeljena je godišnja nagrada za filmsku umjetnost za dokumentarni film "Srbenka".

Dobitnici godišnje nagrade za arhitekturu i urbanizam su Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić (Dva arhitekta – arhitektonski studio), za zgradu Vinarije u Kutjevu.

Nagradu dodjeljuje Odbor Nagrade "Vladimir Nazor" na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministrice kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika.

Odluku o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu u šest umjetničkih područja donio je Odbor Nagrade pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 6. svibnja.