Druga strana: Gost Filip Novokmet

12. lipnja na HRT4 u 20.05 - gospodarska emisija

Druga strana, gospodarska emisija Četvrtog programa HRT-a, alternativa je ekonomskom i političkom medijskom mainstreamu i propituje je li sve baš onako kako vam se na prvi pogled čini.

                                                                   * * *

Mladi, spretni, perspektivni, ambiciozni (a Hrvati)

Svi vole pričati o socijalnim i ekonomskim nejednakostima. To je društveni i politički hype. No, sve dok teoretski i statistički ne potkrijepite vlastite tvrdnje, ljudi će reći da ste demagog ili političar. I tu na scenu stupaju ozbiljni znanstvenici.

Kako propitivati popularne ekonomske fenomene i utjecaje nejednakosti na gospodarstvo i tako se afirmirati u globalnoj znanstvenoj zajednici, govori jedan od međunarodno najcitiranijih mladih hrvatskih znanstvenika, suradnik svjetski popularnog Tomasa Pikettya, Filip Novokmet.

Filip Novokmet je doktorirao je 2017. na Paris School of Economics pod mentorstvom Thomasa Pikettya, a glavni istraživački interesi su mu dohodovne i imovinske nejednakosti, ekonomska povijest i politička ekonomija. Trenutačno je postdoktorand i istraživač na Sveučilištu Bonn, te istraživač World Inequality Laba (WIL), Paris School of Economics (PSE).

U svojoj disertaciji Between communism and capitalism: essays on the evolution of income and wealth inequality in Eastern Europe 1890-2015, na temelju unikatnih poreznih podataka Novokmet se bavio i dugoročnim razvojem udjela najviših dohodaka (top incomes) u Hrvatskoj te njihovim posljedicama na gospodarski rast.

Urednik i voditelj emisije je Željko Kardum.

Reprizno izdanje na rasporedu je u 4.10 te u subotu u 15.35 na HRT4.
Osim na Četvrtome programu Hrvatske televizije emisija Druga strana može se pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Na spomenutoj usluzi pronađite i emitirana izdanja emisije.