HRT snima glazbu za serijal o dr. Franji Tuđmanu čije emitiranje počinje u prosincu

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) danas je počeo snimanje glazbe za dokumentarno-igrani serijal "Predsjednik" koji se snima u povodu 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a čije se emitiranje na HRT-u očekuje u prosincu ove godine.

Glazbu za serijal, koji za HRT snima neovisna produkcijska kuća "Intermedia grupa", skladao je poznati hrvatski skladatelj i dirigent Alfi Kabiljo, koji ujedno i ravna Simfonijskim orkestrom HRT-a.

- Ovo je vrlo zanimljiv projekt jer se radi o jednoj fantastičnoj ličnosti, stvoritelju naše države. S jedne strane, trebalo je stvoriti temu koja će se pamtiti, a s druge strane tu temu i čitavu orkestraciju staviti u Hrvatsku. Koristio sam se folklorom iz nekoliko krajeva, i čak sam našu himnu transformirao u tu glazbu, rekao je Alfi Kabiljo.

Vladimir Brnardić, urednik HRT-ova programskog odjela Dokumentarni sadržaj koji je ujedno i urednik serijala rekao je kako je on naručen povodom 20. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana. - Imat će deset epizoda u trajanju od po 52. minute i obuhvatit će cijelu njegovu biografiju, najavio je Brnardić.

Scenarist i redatelj ovog kapitalnog projekta HRT-a je Gordan Malić, koji je najavio kako gledatelje HRT-a od ove jeseni  očekuje dokumentarno-povijesna drama. - Serijal sadrži gotovo sva bitna razdoblja političkog razvoja Hrvata i Tuđmanove biografije koja se u dosta elemenata s time poklapa, rekao je Malić.

Atraktivnosti serijala pridonijet će i igrane scene bez dijaloga, kao i razgovori sa  sedamdesetak sugovornika uz korištenje arhivskih foto i videomaterijala te autentičnih dokumenata iz raznih razdoblja dosad nepoznatih široj javnosti.