"Večer s nobelovcima" (Nobel Spirit) - posebna emisija

U Splitu se od 17. do 22. lipnja održava Međunarodna konferencija o forenzičkoj i antropološkoj genetici i individualiziranoj medicini (11th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine). Na Konferenciji će sudjelovati svjetski znanstvenici i čak četiri dobitnika Nobelove nagrade.

Teme konferencije, među ostalim, uključivat će translacijsku i personaliziranu medicinu, staničnu, gensku i imunoterapiju, regenerativnu medicinu, epigenetiku, genomiku, nove postupke u otkrivanju i liječenju malignih bolesti, ali i nove metodologije u molekularnoj dijagnostici, forenzičnu genetiku, antropološku genetiku, prenatalnu dijagnostiku, forenzičnu fenotipizaciju i DNA-baze podataka.

Posebna emisija pod nazivom "Večer s nobelovcima" (Nobel Spirit) u srijedu 19. lipnja u 22 sata na HRT1.

U emisiji će gostovati dobitnici Nobelove nagrade: 

prof. dr. Avram Hershko (Nobelova nagrada za kemiju 2004., The Technion-Israel Institute of Technology, Haifa, Israel)

prof.dr. Robert Huber (Nobelova nagrada za kemiju 1988.; Max-Planck-Institute, Martinsried, Germany)

prof.dr. Paul Modrich (Nobelova nagrada  za kemiju 2015., Duke University Medical Center, Durham, NC, USA)

i prof. dr. Dragan Primorac, ugledni liječnik, jedan od utemeljitelja forenzične DNK analize i genetičar, dobitnik priznanja Američke akademije za forenzične znanosti, najutjecajnije svjetske organizacije iz tog područja, te organizator Konferencije i predsjednik ISABS-a.


Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prof. dr. Avram Hershko izraelski je biokemičar koji je s Aaronom Ciechanoverom i Irwinom Roseom nagrađen za otkriće ubikvitinske proteinske degradacije. Dokazali su da ubikvitinom posredovana razgradnja proteina sudjeluje u mnogim biokemijskim procesima poput stanične diobe, transkripcije gena te popravka DNK lanca.

Prof.dr. Robert Huber prvi je izveo kristalizaciju intermembranskoga proteina koji je važan za fotosintezu u bakterijama, a istodobno je odredio i njegovu strukturu.

Prof. dr. Paul Modrich Nobela je dobio za istraživanja kemijskih mehanizama popravaka oštećenja na DNK koja mogu uzrokovati rak. Nagradu je dobio uz Aziza Sancara i Tomasa Lindahla. Rezultati njegova rada duga dva desetljeća važni su za unapređenje liječenja raka debelog crijeva, ali i za određeni postotak drugih tumora i neurodegenerativnih bolesti.

Emisiju će voditi Ashley Colburn, novinarka i producentica, dvostruka dobitnica  nagrade Emmy.
Urednica: Sunčica Findak
Redatelj: Ladislav Radić
Producent: Darko Vulić