Alpe Dunav Jadran - međunarodni magazin

22. lipnja na HRT4 u 17.15; repriza u nedjelju u 9.05

Međunarodni magazin emitira se premijerno svaki drugi tjedan u mjesecu cijele godine, a u ljetnoj shemi ima i dodatne reprize u tjednima između njih, u prilagođenim terminima vikendom. Pred vama je emisija s pet glavnih reportaža:

Rijeka Tisa već je više puta poplavila Segedin, ali narod je uvijek iznova sagradio što je ona porušila. Kako kaže mađarski etnograf Sándor Bálint, Tisa je Segedinu ljubav i strepnja, kao Vezuv Napulju. Ali nikomu ne pada na pamet napustiti svoj rodni grad jer bi ga opet moglo zadesiti razaranje. Volja za životom je jača.

Spomenik vitezu Orlandu, koji je prema legendi spasio Dubrovačku Republiku od Saracena, napravio je majstor Bonnino di Jacopo iz Milana uz pomoć kipara Antuna Dubrovčanina prije točno šest stoljeća. Povod je to za cjelogodišnje obilježavanje toga događaja nazvano Orlandova godina.

Ariis, malo mjesto pokraj Udina, u pokrajini Furlanija Julijska krajina, ima svoj biser: vilu Ottelio_Savorgnan. Ona je danas oronula, ali još čuva priču, koja je bila najvjerojatnije stvarno nadahnuće za priču o možda najslavnijim ljubavnicima na svijetu - Romeu i Juliji.

U toplim večerima, često ih se vidi u suton, mladi šišmiši traže novi smještaj. Katkad u toj p
otrazi zalutaju u nečiji stan, ured, negdje zauzmu tuđe mjesto. Neki su od njih slabašni ili ozlijeđeni i trebaju pomoć. Srećom, postoje zaštitnici koji se za njih brinu dok ih opet ne puste na slobodu.

Pod planinskim masivom Kanina u blizini Bovca krije se manji klanac Srnica. Tu je nedavno uređen pustolovni park, gdje se može udružiti doživljaj nezahtjevnog pješačenja s pustolovnom šetnjom po osiguranom putu za vještije penjače. A blizu su i druge prirodne znamenitosti, od izvora potoka Glijun i slapa Virje do akumulacijskog jezera Plužna.

Urednica: Daria Marjanović
Realizatorica: Sanja Arsenić

Sve o dosadašnjim emisijama možete doznati na web stranicama emisije Alpe Dunav Jadran.

      
Emisiju možete pratiti i preko hrti.hr, a emitirana izdanja pronaći u videoteci multimedijske usluge HRTi.

Posjetite naš Facebook, Twitter te Instagram.