Djeca Mediterana: Albanija

28. lipnja na HRT – HTV 1 u 21:10

Djeca Mediterana dokumentarna je serija o životu suvremenih stanovnika Mediterana.

Snimana u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Albaniji i Crnoj Gori gledateljima otkriva prekrasne krajolike, iznimno civilizacijsko i kulturno-povijesno naslijeđe Mediterana, no i njegove suvremene probleme, poput preizgrađenosti, sezonskog života, ekonomske krize, nezaposlenosti, izumiranja tradicijskih zanata i migracija izazvanih ratovima.

Kako se stanovnici ovog nekoć najvažnijeg svjetskog mora nose s društveno-ekonomskim okolnostima koje su zatekle njihovu generaciju i vrijeme, kakav život žive na obalama Mediterana danas?

Serija o tome govori kroz živote nautičara, ribara, vinara, ugostitelja, hotelijera, ali i arheologa, humanitaraca, umjetnika te doseljenika koji su svoj dom pronašli na njegovim obalama.

Epizoda ALBANIJA
Grad Drač postoji još od antičkih vremena, a danas je najvažnija albanska luka. U njemu pratimo život Namika, jednog od pionira hotelijerstva u Draču te Tristana, snimatelja i fotografa. Obojica su suvremenici i svjedoci turbulentnih političkih promjena i tranzicije u Albaniji, a njihovi su se životi i karijere razvijali paralelno s razvojem demokracije, poslovanja i modernizacijom zemlje.

Redateljica je Lana Šarić, direktor fotografije Ivan Zadro, snimatelji druge kamere Dario HacekSven Mihaljević, a snimatelj zvuka Filip Ledinšćak.

Montažerke su Ivana Fumić, Urša Vlahušić, Antonija Kren i Sara Gregorić, montažer zvuka Tihomir Vrbanec, dok kolor korekciju potpisuje Tomislav Stojanović.

Skladatelj je Darko Hajsek, grafičko oblikovanje - Krsto Jaram, producent Jure Bušić, a urednik Tomislav Mršić.
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.