Glazbeno ljeto na HRT-u – od Đakovačkih vezova do Varaždinskih baroknih večeri

Za ljeto u programima Hrvatske radiotelevizije ispunjeno glazbom pobrinuo se Programski odjel Glazbenih sadržaja HTV-a, koji je sezonu ljetnih koncerata, festivala i kulturnih projekata na malim ekranima otvorio prijenosom glazbenog događanja "Glazba i grad – Fiesta Latina".

Od 21. do 23. lipnja, četiri ansambla HRT-a - RJ Glazba ( Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a uz goste soliste, Tamburaški orkestar HRT-a s Los Caballerosima te Jazz orkestar HRT-a i grupa Cubismo) donijeli su bogatu glazbenu lepezu Zagrepčanima i svim posjetiteljima na Trgu kralja Tomislava, a odjel Glazbenih sadržaja HTV-a još je jednom pokazao svoju produkcijsku moć, ističe Elizabeth Homsi, šefica odjela: - I ove je godine bio izvrstan odaziv posjetitelja na našim Fiestama, sve tri večeri, unatoč i kiši. Uz to imamo razloga biti ponosni zavidnom produkcijskom razinom, kojom je HRT prenio glazbeno-slikovni  doživljaj s Tomislavca u domove televizijskih gledatelja, a pratilo nas je gotovo 220 000 gledatelja (prema AGB Nielsen podacima - najmanje 15 minuta neprekinutoga gledanja). Evidentno je da je publika željna glazbenih događanja stoga HRT svoje gledatelje i ovoga ljeta neće zakinuti za tradicionalna ljetna glazbena događanja koja imaju svoj prostor u ljetnoj shemi HTV-a, a koje će gledatelji moći popratiti putem izravnih prijenosa.Prvo među njima jest svečano otvaranje 53. Đakovačkih vezova (5. srpnja) u izravnom prijenosu na Prvom programu ( HRT – HTV 1) s početkom u 21:00, kada će na Strossmayerovom trgu ispred katedrale Svetog Petra u Đakovu svečanost otvoriti brojni glazbeni solisti i sastavi od ŽPS Skladovke, Vlatka Kopić i Marko Funarić, KUD Tena, a prema scenariju Mirka Ćurića glumački će ansambl izvesti scenski prikaz !Spremit ću se ja i sama" (korišteni tekstovi Josipa Juraja Strossmayera, Luke Botića i Vlaste Markasović).

Redatelj prijenosa je Vladimir Košćević, a dugogodišnji urednik i voditelj prijenosa Branko Uvodić s velikim veseljem nastavlja svoju bogatu đakovačku tradiciju:    
- Svetkovina tradicijske kulture još će jednom otvoriti tu bogatu škrinju u kojoj se čuva kulturno blago za generacije koje dolaze. S puno ponosa i sreće uvijek se iznova vraćam u Đakovo na Vezove.Hrvatska radiotelevizija prenosit će i svečani mimohod (7. srpnja) u 9:00 na Drugom programu (HRT – HTV 2), a oba prijenosa moguće je pratiti i putem aplikacije HRTi.   
Bogata ljetna glazbena shema nastavlja se 6. srpnja u prijenosu finalne večeri 59. Festivala zabavne glazbe Split (urednik Željen Klašterka) sa splitskih Prokurativa. U izravnom televizijskom i radijskom prijenosu naći će se 25 novih skladbi u izvođenju poznatih pjevača hrvatske estrade, a sve njih pratit će veliki festivalski orkestar kojim će ravnati Joško Banov i Josip Cvitanović.

Samo neka od imena poput Gorana Karana i Tedija Spalata uz klapu HRM-a, Giuliana, Mladena Grdovića, Tomislava Bralića i klape Intrade, Ibrice Jusića, Mije Dimšić i Marka Tolje, Alke Vujice i Nene Belana, Harija Rončevića, Petra Dragojevića i već dobro nam poznatog ženskog kvarteta The Frajle - jamče dobar festivalski program pa ako im pridružimo i nove mlade estradne snage, primjerice Domenicu, Lorenu ili Marka Kutlića, zabava za sve je osigurana. Festivalskim programom ove će nas godine voditi već uigrani voditeljski dvojac Jelena Lešić i Duško Ćurlić.Dana 14. srpnja Hrvatska radiotelevizija prenosi otvorenje 65. Splitskog ljeta s početkom u 21:00 na Trećem programu (HRT - HTV 3), 16. srpnja svečano otvorenje 44. Osorskih glazbenih večeri, 19. srpnja pratimo 53. Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu, te istoga dana žensko finale Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, 20. srpnja muško finale, a 5. kolovoza uživo s koncerta u Kninu HRT obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. U snimci 21. srpnja na HTV2 emitirati će se i završna festivalska večer Melodija Istre i Kvarnera, održana 22. lipnja 2019. u Opatiji.

Tijekom glazbenog ljeta HRT će pratiti i 22. Večeri dalmatinske šansone, Aurea fest "Zlatne žice Slavonije" (retrospektiva 50 godina festival), Festival kajkavskih popevki, svečano otvaranje 54. Vinkovačkih jeseni (i svečani mimohod), svečano otvorenje 49. Varaždinskih baroknih večeri te 27. rujna – svečano otvaranje 44. Samoborskih glazbenih jeseni.