Posebna emisija HR3 uoči otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara

Dubrovnik je ročište vila i utočište mira, govori Tonko Maroević u emisiji Glasovi iz Dubrave koja 10. srpnja u 18 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija donosi dio bogate povijesti Dubrovačkih ljetnih igara, našeg najznačajnijeg festivala, a u povodu njegova 70. rođendana.

Uz svjedočenja protagonista koji su obilježili festival prebiremo uspomene iz duge festivalske kronologije. Saznat ćemo koji su umjetnici obilježili festival, kako su se glumci nosili s igrom na otvorenim prostorima, što je značilo igrati Hamleta na Lovrijencu, na koji način su Igre umjetnošću odgovorile na ratnu agresiju, ali i zašto su oduševljavale mnoge strane umjetnike, među njima i maestra Zubina Mehtu.

Saznat ćemo i kako su stanovnici grada živjeli s Igrama te zašto pjesnik Luko Paljetak pjeva Ja sam Dubrovnik svijet koji je postao grad. O igrama, među ostalim, govore Fani Muhoberac, Joško Juvančić, Tonko Lonza, Zubin Mehta, Ivica Boban, Tomaž Pandur, Rade Šerbedžija, Paolo Magelli.

Urednica emisije je Jelena Obradović Mojaš.

Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.Prijenos svečanog otvorenja Dubrovačkih ljetnih igara emitirat će se na Prvom programu Hrvatskog radija istoga dana u 21 sat.

Prijenos pratite i na Prvom programu HTV-a. Redatelj TV prijenosa je Zoran Nikolić, a urednik Dražen Ilinčić.

Kao i obično Dubrovačke ljetne igre traju do 25. kolovoza i dovode značajne snage domaćeg i svjetskog kulturnog programa. Samo otvorenje režirali su Dora Ruždjak Podolski i Saša Božić, a izvodi se pod krilaticom Dubrovnik plovi.